Cementa satsar mångmiljonbelopp på hamnen
– Det är en stor investering, som är nödvändig att göra. Vi lägger ansenliga belopp. Hamnen är i ett skick att vi måste investera i den, annars riskerar piren att falla samman. Projektering pågår, säger Cementas vd Magnus Ohlsson.
Ännu har styrelsen inte fattat det formella beslutet att lägga ner fabriken i Degerhamn, men det sker inom kort, enligt Magnus Ohlsson. Cementa som äger hamnområdet ska där ha terminal och lager av cement från systerfabriken i Slite. Den kommer via fartyg och lastas om och fraktas vidare till den lokala marknaden, berättar han.
Kan andra företag använda hamnen i Degerhamn?
– Först och främst ska Cementa använda hamnen till att ta emot cement, sen om det finns möjlighet för andra att använda hamnen törs jag inte spekulera i. Det får framtiden utvisa, säger han.
Du kritiseras av anställda för att inte personligen informerat på fabriken när nedläggningen var ett faktum?
– Jag har hört om den kritiken. Det är olyckligt att processen dragit ut på tiden men vi hade en överenskommelse att inte störa löntagarkonsultens arbete, nu när rapporten är färdig kan vi vara mer aktiva. Vår tekniske direktör åker ner till Degerhamnsfabriken nästa vecka. Vi kommer vara mer frekvent där nere, säger Magnus Ohlsson.
Många är besvikna över att fabriken inte fick fortsätta med miljöcement?
– Vi tar med oss de värdefulla försök som gjorts på Degerhamnsfabriken. Projektet kommer att fortsätta i Tyskland. Heidelbergs utveckling av ternocem är ett av flera utvecklingsprojekt.