Annons

Klart att börsbolag är på väg att köpa Kifab och Telemarken

I cirka ett och ett halvt år har kommunens fastighetsbolag Kifab varit i en försäljningsprocess. HB Telemarken med fastigheten, som exempelvis Tallhagsskolan hyr ingår också i försäljningen. Nu är en köpare klar och ett avtal undertecknat att Samhällsbolaget Norden AB kan förvärva bolagen för en preliminär köpeskilling på cirka 1 630 miljoner kronor.
Kalmar • Publicerad 3 februari 2022

Fastighetsbolaget Kifab bildades på 70-talet med syftet att bereda plats till företag i kommunen och utveckla näringslivet. Numera består fastighetsbeståndet av ett 30-tal fastigheter på sammanlagt cirka 160 000 kvadratmeter. Bolaget hyr ut lokaler till industrier, andra privata företag och offentliga verksamheter.

I november 2020 tog kommunen beslutet att sälja det kommunala fastighetsbolaget för att ha råd med kommande investeringar, till exempel det nya reningsverket.

Annons

– Vi behövde stärka balansräkningen och höja soliditeten och var tvungna att gör någonting och efter en lång analys landade vi att sälja Kifab, exempelvis ville vi inte sälja bostäder, säger kommunalrådet Johan Persson (S).

I försäljningen ingår också HB Telemarken, som äger fastigheten där bland annat Tallhagsskolan, utbildningsförvaltningen och Gröndalsskolan hyr lokaler. Hur resonerar ni kring om Telemarken ska ingå i försäljningen?

– Jag kan inte säga mer om Telemarken ska ingå i affären eller inte. Vi återkommer till det efter våra gruppmöten, säger Johan Persson.

Ulrick Hultman,  vd Kalmar kommunbolag.
Ulrick Hultman, vd Kalmar kommunbolag.Foto: Mats Holmertz
”Vi har haft fler intressenter än vad vi trodde och budet blev väsentligt högre än vad vi trodde. Det tyder på att Kalmar är en attraktiv region.”
Ulrick Hultman, vd Kalmar kommunbolag.

Nu har ett avtal tecknats mellan Kalmar kommunbolag AB och börsbolaget Samhällsbolaget i Norden AB. Avtalet gäller en försäljning av Kifab i Kalmar AB och HB Telemarken och innehåller ett aktieöverlåtelseavtal där SBB förvärvar bolagen till ett fastighetsvärde motsvarande 2 673 miljoner kronor. Den preliminära köpeskillingen ligger på cirka 1 630 miljoner kronor, som justeras när affären genomförs. Datum för överlåtelse är satt till första april. När köpeskillingen för ett bolag räknas ut tar man bland annat hänsyn till skulder och eget kapital.

– Vi har haft fler intressenter än vad vi trodde och budet blev väsentligt högre än vad vi trodde. Det tyder på att Kalmar är en attraktiv region, berättar Ulrick Hultman, vd Kalmar kommunbolag.

Hur kommer affären kommuninvånarna tillgodo?

– Förutom till investeringen av det nya reningsverket kan exempelvis medel användas till skolor och infrastruktur, men jag kan inte ge mer detaljer. Vi har haft affärssekretess och nu ska vi ta vidare all information till våra gruppmöten för diskussion. Vi kommer att presentera förslag inom en snart framtid, säger Johan Persson.

Johan Persson (S), kommunalråd.
Johan Persson (S), kommunalråd.Foto: Mats Holmertz
”Om vi hade haft kvar Kifab hade vi i framtiden varit tvungna att prioritera investeringar. Vid en utbyggnad av någon lokal hade exempelvis en förskola alltid vunnit över en av Kifabs andra hyresgäster. Vi hade riskerat att bli en bromskloss i näringslivsutvecklingen”
Johan Persson (S), kommunalråd.

Börsbolaget SBB är ett av Nordens ledande fastighetsbolag inom social infrastruktur. Företaget äger fastigheter i 195 av Sveriges kommuner och har för avsikt att vara en aktiv hyresvärd.

– Vi arbetar långsiktigt med många kommuner i Norden när det gäller utbildningsfastigheter, som skolor och universitet. Vi ser fram emot att stödja Kalmars universitetsambitioner. Vi vill samarbeta med det lokala näringslivet och främja företagande och har för avsikt att växa ytterligare i regionen, säger Oscar Lekander, vd på SBB.

När ni säljer Kifab AB gör ni avkall på syftet att breda plats för företag och föreningar genom ett kommunägt fastighetsbolag. Hur resonerar ni kring det?

Annons

– Kifab har länge haft en viktig strategisk roll för att ge möjlighet till företagande i kommunen. Men de senaste fem till sex åren har det skett en förändring då vi ser flera nya privata aktörer som köper fastigheter i Kalmar och investerar här, säger Johan Persson.

En hyresvärd som inte har lokal förankring kan innebära sämre möjlighet för bolag att få gehör för att utveckla lokaler och tuffare hyresförhandlingar. Hur resonerar ni kring det?

– Om vi hade haft kvar Kifab hade vi i framtiden varit tvungna att prioritera investeringar. Vid en utbyggnad av någon lokal hade exempelvis en förskola alltid vunnit över en av Kifabs andra hyresgäster. Vi hade riskerat att bli en bromskloss i näringslivsutvecklingen, säger Johan Persson.

Affärens genomförande förutsätter ett godkännande i kommunfullmäktige, vilket beräknas bli i slutet av februari.

Anna BorgSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons