Annons

Årets Ölänning 1987: Lage Nilsson

Arméns musikkår spelade ”Kungssången” när Årets Ölänning, årgång 1987, hembygdsforskaren Lage Nilsson, presenterades av Barometern-OT:s chefredaktör Matti Häggström. Konung Carl XVI Gustaf överlämnade så Sollidenpriset. ”Aldrig hade jag väl kunnat tänka mig, att jag skulle få uppleva en sådan här lycklig dag”, sade Lage Nilsson i sitt tacktal och påminde om ”att et var den gemensamma kärleken till Öland som fått tusentals människor att samlas denna strålande julikväll på Borgholms idrottsplats”.
Publicerad 28 mars 2019 • Uppdaterad 14 oktober 2019
FAKTA

Juryns motivering

”Lage Nilsson har under flera decennier utforskat Ölands ortnamn, dialekter och bygdekultur. Redan som ung student på 1920-talet påbörjade han sin ortsnamnsforsning och hans omfattande arbete finns nu i våra ortsnamnsarkiv. Även inom öländsk dialektforskning har han gjort stora insatser. De öländska väderkvarnarna har han dokumenterat. Han har ofta skildrat personliga livsöden. Han har på öländsk dialekt hållit många föreläsningar om gamla tider på ön. Han har medverkat i flera ölandsböcker och han är fortfarande sysselsatt med hembygdsforskning. Juryn vill med utnämningen till Årets Ölänning hedra Lage Nilsson för hans mångåriga, hängivna insatser för att återge den öländska kulturen och levandegöra den för en större allmänhet och kommande generationer”.

Lage Nilsson föddes år 1906 i ett lantbrukarhem, i Övra Ålebäck i Gårdby socken på östra Öland. Efter grundläggande skolgång hemma på Sandgårdsborg började han år 1917 på läroverket i Kalmar, som då låg vid Stortorget. Idag inryms stadshuset i byggnaden. En av Lages lärare var den sedermera välkände rektorn Carl-Ernst Göransson. Denne väckte Lages intresse för fornnordisk litteratur. Lage inspirerades också av sin moder Amelie att dokumentera folklivet i sin hembygd. Modern var f.ö. Barometerns lokalredaktör på Öland.

År 1931 avlade Lage Nilsson filosofie kandidatexamen vid Lunds universitet i ämnena religionshistoria och fornminnesforskning: Hans lärare var bl.a. professorerna Carl Wilhelm von Sydov och Jöran Sahlgren, den sistnämnde berömd för sin ortnamnsforskning.

Annons

Under första halvan av 1930-talet anställdes Lage Nilsson av Svenska ortsnamnskommissionen med uppgift att uppteckna de dialektala formerna av ortnamn på Öland. På heltid fick han nu forska på Uppsala ortnamnsarkiv. Lage upptecknade inte mindre än sexton tusen ortnamn, dess ursprung, stavning och uttal. Lage Nilsson blev också framstående folklivsforskare. Hans arbeten inom detta område finns samlade i folklivsarkivet i Lund och är utskrivet såväl fonetiskt folkmål som på klarskrift.

Lage Nilsson har systematiskt tecknat ner berättelser om forna tider på Öland och återgivit både sannolika och osannolika berättelser. Hans genomarbetade och väl underbyggda artiklar finns att läsa i många ölandsproducerade böcker. Han har bl.a. medverkat i flera av de öländska sockenböckerna och han är medförfattare i det stora bokverket om Öland i tre delar. Där skriver han utförligt om seder, bruk och levnadssätt på Öland.

Ölands väderkvarnar har Lage Nilsson dokumenterat i bild och text. När Lage Nilsson återvände till Öland arbetade han i många år som kansliskrivare och arkivarie på länsstyrelsens arkiv i Kalmar. Under denna tid var han också en flitigt anlitad föredragshållare, då han ofta framställde sitt anförande på en klingade ren öländska.

Lage Nilsson slog ner sina bopålar i en äkta ölandsstuga från 1800-talet, belägen i Bläsinge och så hade han även en bostad på Ängö i Kalmar. På båda platserna i havets närhet.

Lage Nilsson gick ur tiden år 1996.

Göran O T Dahlberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons