Annons

Anette, 65 år är en av 1000 röster som ska höras

”Det går snabbare att falla igenom samhällets trygghetsnät nu än tidigare.” Det säger Daniel Ryderholm som samlar in berättelser från människor som lever i utsatthet eller som tagit sig ur det.
Borgholm • Publicerad 6 oktober 2021
Daniel Ryderholm på Hela Människan och Anette Olofsson som arbetar på Ria i Borgholm.
Daniel Ryderholm på Hela Människan och Anette Olofsson som arbetar på Ria i Borgholm.Foto: Maria Alåsen

Daniel Ryderholm reser runt och besöker nätverkets 65 olika verksamheter i Sverige. Målet är att fånga upp de berättelser och de erfarenheter som många människor lever i eller har tagit sig ut ur.

– Hela Människa gör en podd med 1 000 röster. Det är berättelser som kan fånga och belysa hur samhället ser ut för en del. När Hela Människan fyllde 100 år, 2020 tänkte vi ha 100 röster men upptäckte sedan att det finns mer att berätta och utökade till 1 000.

Annons

Projektet grundas i demokrati och tanken är att lyfta de röster som oftast inte hörs i etern.

– Det är viktiga berättelser och på ett sätt är det som att ta tempen på samhället. På ett sätt så är det en verklighet som kanske inte når allmänheten annars.

Daniel Ryderholm förklarar att de verklighet som återges är så tung och svår ibland att han inte klarar så många intervjuer per gång.

– Detta är ju människor som jag inte känner och människor som deltar för att dela med sig av något svårt. För de flesta är det viktigt att vara med för att få utsatta att se att de inte är ensamma och i många fall berätta att det går att ta sig ur svårigheterna.

Paul Gren på Hela Människan i Borgholm och Daniel Ryderholm.
Paul Gren på Hela Människan i Borgholm och Daniel Ryderholm.Foto: Maria Alåsen

I Borgholm träffade Daniel Ryderholm Paul Gren på Hela Människan.

– Jag har arbetat mycket med diakoni även som pastor och detta projektet känns väldigt viktigt. Jag tror verkligen inte att det är många som vet hur snabbt det kan gå för en människa att falla ur samhället, säger Paul Gren.

Han berättar om hur en skilsmässa kan leda till ökat alkoholintag, sparken från arbetet och vräkning.

– Har man ingen familj eller nära vänner så kan man snabbt hamna i en situation som kan kännas hopplös. Det är inte alltid problemen har med droger eller alkohol att göra.

Daniel Ryderholm som redan hunnit höra många berätta om sina svårigheter, säger att det ofta är problematik som Adhd och annat som kan ligga bakom.

– Depression och annat kan ställa till mycket som snabbt syns i en privatpersons ekonomi. Att vara deprimerad och inte klara av att avbeställa ett läkarbesök kan leda till stora summor hos kronofogden. För en person hade 200 kronor för ett bokat läkarbesök som inte blev av, vuxit till 19 000 kronor hos kronofogden.

Annons

Han berättar att en verksamhet hos Hela Människan i Småland startat med en service med God man för de som har ekonomiska bekymmer.

– Då blir det inte bara hjälp med ekonomi utan även ett socialt stöd och nätverk.

Paul Gren förklarar att det hos många kommuner i landet råder stor brist på God man.

– Det är väldigt svårt att kunna få den hjälpen. I mitt arbete här träffar jag fantastiska människor så det blir ett utbyte. Att hamna lite snett en gång kan orsaka så mycket problem.

På Grindstugan i Borgholm finns det många som träffas och känner ett sammanhang och en del hittar en mening i att hjälpa varandra. En av de som arbetar där är Anette Olofsson. Hon är 65 år och har varit drogfri i tio år.

– Jag ville vara med i 1 000 röster för att berätta min historia och dela med mig av hur det var för mig att ta mig ur missbruket. Det är så ibland att man blir bedömd på ett visst sätt om man berättar att man varit drogberoende.

Hon tycker det är viktigt att bryta stigmat och prata mer öppet om de problem som finns i samhället och drabbar många.

– För mig har Hela Människa betytt väldigt mycket. Genom att ha ett sammanhang och göra någonting får man självförtroendet och styrkan tillbaka.

Att människor i svåra situationer blir bemötta av personer som själva haft det svårt tror hon är viktigt.

– Det handlar mycket om respekt och människovärde. Alla är vi människor oavsett vad vi går igenom.

Annons

Paul Gren och Daniel Ryderholm önskar att många gick in på podden och lyssnar.

– Det kan vara bra att se hela samhället. Det är många som inte ser de här sidorna annars, säger Paul Gren.

Anette Olofsson säger att det också är positivt att visa upp den hjälp och de metoder som har fungerat för människor.

– Det tog lång tid för mig att upptäcka Hela Människans arbete. Jag visste inte ens om att de fanns.

Daniel Ryderholm säger att Hela Människans tonvikt låg på män i missbruk tidigare.

– Men nu har fördelningen blivit ungefär 55 procent män och 45 procent kvinnor.

Stigmat upplevs oftast som större för kvinnor som hamnat utanför samhället.

– De döms hårdare på något sätt. Kvinnor anses ju ofta vara de som ska sköta familjen och vara den starka sociala stöttepelaren.

Förutom det att fler kvinnor drabbas så är drogproblem och utanförskap något som går ned i åldrarna. I flera fall handlar det om självmedicinering på grund av psykisk ohälsa.

– Det är många unga som hamnar i missbruk. Av de berättelser jag hört än så länge så är det många som vittnar om svårigheter i barndomen. Att bryta ett missbruk som startat i tidig ålder kan vara mycket svårare.

Annons

En person berättade om hur han som 7-åring kunde springa ute hur han ville.

– Det fanns ingen vuxen som hade koll eller satte gränser. Ganska snart hamnade han i gäng som sniffade och senare växte det med åren till ett tungt missbruk.

Att känna sammanhang och tillhörighet är viktigt.

– Ja, speciellt som barn. För många av de jag pratat med så hade allt gått att avstyra om de haft det bättre i åldern upp till tio år. Det är viktigt att vi ser barnen i samhället och hur de mår.

En insikt som Daniel Ryderholm fått efter att lyssna på flera människors berättelser är att samhället och det sociala säkerhetsnätet blivit allt mer stormaskigt. Att falla ur går snabbare.

– Vi brukar säga att samhället är allt mer fyrkantigt och Hela Människans arbete är det runda i det fyrkantiga.

Om Hela Människan

Hela Människan är ett nätverk för socialt arbete på kristen grund.

Tolv kyrkor och organisationer är huvudmän för organisationen.

Inom diakoniverksamheten finns bland annat boende, öppen verksamhet, samverkan inom kriminalvården, familjearbete och second hand.

I Borgholm som är en av de 65 orter där verksamhet finns, erbjuder Hela Människan öppen verksamhet på Grindstugan och en second hand butik.

”Vi brukar säga att samhället är allt mer fyrkantigt och Hela Människans arbete är det runda i det fyrkantiga.”
Daniel Ryderholm
Maria AlåsenSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons