Oppositionen vill runda regeringen – kräver beslut om kärnavfallsförvaringen
När Försvarsutskottet sammanträdde på tisdagen meddelade de fyra oppositionspartierna att de har för avsikt att väcka ett utskottsinitiativ rörande kärnavfallsförvaringen.
Det oppositionspartierna vill ha är ett snabbt beslut som gäller Sveriges ansökan om slutförvaret och mellanlagret för använt kärnbränsle.
– Vi måste få ett beslut snabbt. Vattenfall har redan förvarnat om att de kan komma att tvingas stänga reaktorer om avfallsfrågan inte får en lösning. Även SKB har flera gånger efterlyst ett beslut, nu måste något hända, säger riksdagsledamot Jan R Andersson.
Om de fyra oppositionspartierna väljer att väcka ett utskottsinitiativ är det ett sätt för oppositionen att runda regeringen och få upp frågan på det politiska bordet för avgörande.
– Ansökan om slutförvar skickades in av SKB för cirka tio år sedan. Sedan dess har en omfattande granskning gjorts. De berörda kommunerna har båda sagt ja till SKB:s ansökan. Alla underlag finns på plats. Det enda som saknas nu är det nödvändiga regeringsbeslutet. Men tyvärr är läget det att ett av regeringspartierna inte är intresserade av att fatta det slutliga beslutet. Det besked vi får nu är att det inte finns något besked att ge, det håller inte, fortsätter Jan R Andersson.
”Alla underlag finns på plats. Det enda som saknas nu är det nödvändiga regeringsbeslutet. Men tyvärr är läget det att ett av regeringspartierna inte är intresserade av att fatta det slutliga beslutet. Det besked vi får nu är att det inte finns något besked att ge, det håller inte.”Jan R Andersson (M), riksdagsledamot.
Vad tror du kommer att hända nu när ni aviserat att ni tänker väcka ett utskottsinitiativ?
– Jag hoppas att frågan nu bereds i Försvarsutskottet och förmodligen också av Näringsutskottet. Men eftersom frågan redan är utredd ska denna beredning inte behöva ta lång tid. Min känsla är också att det även inom Socialdemokraterna finns ett tryck för att regeringen nu ska fatta beslutet som behövs. Vi kan inte ha en situation där avsaknaden av ett slutligt beslut kostar branschen 800 miljoner kronor, i onödan, varje år, säger Jan R Andersson.