Annons

Fullmäktige sa nej till många medborgarförslag

Mörbylånga kommunfullmäktige säger nej till en simhall i Mörbylånga, det blir för dyrt. Men initiativtagaren Ylva Malmsten ämnar fortsätta försöka hitta finansiering till simhallsbygge.
Mörbylånga kommun • Publicerad 30 augusti 2021
Frågor om näringslivets låga rankning i Mörbylånga kommun och politikens kostnad besvarades av Anna--Kajsa Arnesson (C), 1:e vice ordförande kommunstyrelsen, och Matilda Wärenfalk (S), kommunstyrelsens ordförande vid måndagens fullmäktige, via Teams på distans.
Frågor om näringslivets låga rankning i Mörbylånga kommun och politikens kostnad besvarades av Anna--Kajsa Arnesson (C), 1:e vice ordförande kommunstyrelsen, och Matilda Wärenfalk (S), kommunstyrelsens ordförande vid måndagens fullmäktige, via Teams på distans.Foto: Pia Olofsson

Det över sex timmar långa digitala mötet handlade också om att Moderaterna vill minska kostnaderna för politikerna.

Carl Dahlin (M) och Pär Palmgren (M) vill ta bort ett av tre kommunalråd och minska ledamöterna i fullmäktige. De tycker att det räcker med ett kommunalråd från majoriteten och ett från oppositionen, enligt Nybros modell. Lägre arvoden till politiker minskar kommunens kostnader, menar de. Det skulle dessutom ge en ”spänstigare” debatt där de ledamöter som är kvar är mer aktiva. Nu undrar de i en interpellation hur kommunalrådet ställer sig till detta.

Annons

Svaret från Matilda Wärenfalk (S) är att en beredning just nu tittar på hur den politiska organisationen ska se ut nästa mandatperiod och återkommer i frågan. Hon vill inte föregripa resultatet. Innan förra valet beslutades att skära ner på antalet ledamöter i fullmäktige från 49 till 45.

Skiftbyte. Augustimötet i fullmäktige blev det sista för Henrik Yngvesson (M), höger, som efter 15 år som heltidspolitiker lämnar över posten som gruppledare och oppositionsråd i Mörbylånga kommun till Ulrik Brandén (M).
Skiftbyte. Augustimötet i fullmäktige blev det sista för Henrik Yngvesson (M), höger, som efter 15 år som heltidspolitiker lämnar över posten som gruppledare och oppositionsråd i Mörbylånga kommun till Ulrik Brandén (M).Foto: Daniel Bogefors

Mer pengar till omsorgen stod också på dagordningen. Kommunfullmäktige ökar driftbudgeten med totalt 1,6 miljoner kronor för socialnämnden i höst. Trots att nämnden ser ut att gå mot ett minus på många miljoner.

350 000 kronor går till att tidigarelägga arbetstidsförkortning för nattarbete i omsorgen, 310 000 kronor till arbetsskor för vårdpersonal och en miljon kronor till hemtjänsten. Ett projekt ska ge bättre arbetsmiljö och låta undersköterskor själva vara med och bygga upp en ny organisation.

Även utbildningsnämnden får 190 000 kronor extra till arbetsskor för personalen.

– Arbetsmiljön är viktig, men vi väljer att inte delta i beslutet, sa Henrik Yngvesson (M).

Han var kritisk till att majoriteten gått utanför den vanliga ordningen i budgetarbetet genom flera tilläggsbudgetar. M vänder sig mot att oppositionen inte fått information om det nya projektet i hemtjänsten. ”Så gör man bara om man till varje pris vill driva igenom sin politik utan ambition att nå samsyn och breda överenskommelser som omfattar stora delar av väljarna”, skriver de i en protokollsanteckning. Övrig opposition valde att ansluta sig och inte delta i beslutet.

Trots fullmäktiges nej till simhall ämnar Ylva Malmsten tillsammans med en Facebookgrupp försöka jobba vidare för ekonomisk lösning för ett simhallsbygge i Mörbylånga. Det sa hon när hennes medborgarförslag var uppe för beslut. Kommunens motivering är att driften kostar alldeles för mycket för en liten kommun.

Trots fullmäktiges nej till simhall ämnar Ylva Malmsten tillsammans med en Facebookgrupp jobba vidare för ekonomisk lösning för ett simhallsbygge i Mörbylånga. Det sa hon när hennes medborgarförslag var uppe för beslut.
Trots fullmäktiges nej till simhall ämnar Ylva Malmsten tillsammans med en Facebookgrupp jobba vidare för ekonomisk lösning för ett simhallsbygge i Mörbylånga. Det sa hon när hennes medborgarförslag var uppe för beslut.Foto: Pia Olofsson
”En kommun med självaktning borde ha en simhall.”
Ylva Malmsten, som lagt medborgarförslag om simhall i Mörbylånga

Liv Stjärnlöv (M) och Carl Dahlin (M) ville diskutera näringslivet i en interpellation till Anna-Kajsa Arnesson (C). De vill att förslag från den förra mandatperiodens näringslivsstrategi från 2016 används nu, exempelvis servicegarantier. De vill också ha ett närmare samarbete med Borgholms kommun i ett näringslivsbolag. Kommunens låga resultat i Svenskt näringslivs rankning bekymrar också och de undrar var Mörbylånga kan tänkas hamna när det är dags igen i höst.

– Det beror på landets övriga kommuner. Mörbylånga har samma poäng som förra året, svarade Anna-Kajsa Arnesson.

– Placeringen i Svenskt näringslivs rankning låg redan i botten vid den här mandatperiodens ingång.

Annons

Hon pekar på att mycket annat är gjort som kommunens stora va-utbyggnad och utbyggnad av fiber och elnät. Dessutom klarade kommunen 90 procent av byggloven inom tio veckor år 2019, vilket hon anser är bra. Dock har den siffran sjunkit under pandemin då ansökningarna ökat med 30 procent.

Liv Stjärnlöf tror att handläggningstiderna för bygglov drar ner resultatet i näringslivsrankningen.

– Vi i nämnden är inte nöjda. Vi diskuterar på varje möte hur vi ska snabba upp processen, men lagstiftningen har inte förenklats överhuvudtaget. Och Mörbylånga kommun är en mindre kommun och har svårt att behålla kvalificerade bygglovsinspektörer. Det är stor efterfrågan i hela Sverige, sa samhällsbyggnadsnämndens ordförande Per- Olof Johansson (S).

Fakta

Beslut i korthet fullmäktige 30 augusti

JA

• Ja till medborgarförslag om omklädningsrumshytt för vinterbadare i Färjestadens hamn. Kommunen ser över bokningslösning för Trossen.

NJA

• Inte nu – men kanske sen – kan det bli bastu i Mörbylånga hamn. Kommunen vill ha förening att samarbeta med först, och ska undersöka finansiering till medborgarförslaget. Bastuförening är på gång, hälsar Ulrik Brandén (M) och Jerker Nilsson (S).

NEJ

• Nej till medborgarförslag om att bygga simhall på sockerbrukstomten i Mörbylånga. För dyrt, säger fullmäktige som är positiv till privat initiativ till simhall.

• Nej till medborgarförslag om att byta namn på Mörbylånga kommun till Ölands södra kommun. Fördelarna uppväger inte nackdelarna.

• Nej till medborgarförslag om ställplats för husbilar i Mörbylånga hamn. Kommunen vill inte konkurrera med privat camping på orten, men ska se över andra form av stöd till ställplatser, enligt Per-Olov Johansson (C).

• Nej till medborgarförslag om ställplats på före detta Anderssons trävarors tomt i Mörbylånga hamn. Detaljplanen tillåter inte ställplats och det finns redan företag med ställplatser för husbilar på orten.

• Nej till medborgarförslag om kommunalt bidrag till lantbrukare som kastrerar tjurkalvar så att de kan beta fritt på Alvaret, vilket skulle hålla markerna öppna. Kommunallagen tillåter inte företagsstöd.

• Nej till Eva Folkesdotter Paradis (M) och Carl Dahlins (M) motion om praxis med utreseförbud för unga som hotas att föras utomlands och tvingas till äktenskap. Enligt kommunen finns redan fungerande rutiner för att skydda barn mot detta. Reservation från oppositionen.

• Nej till Monika Johanssons (SD) motion om att kommunen anlitar en utbildad alkohol- och drogterapeut då missbruket ökar och kryper ner i åldrarna. Vid behov hyr kommunen redan in denna kompetens är svaret. Reservation från oppositionen.

• Nej till Anders Wassbäcks (V) och Josef Bjerlins (V) motion om se till att inga marknadshyror i allmännyttan blir möjliga när ägardirektivet revideras för bostadsbolaget, även om lagen ändras. Det är redan omöjligt med marknadshyror med nuvarande ägardirektiv, är svaret.

Fler beslut:

Ett 100-tal fastigheter i Runsbäck, Isgärde och Össby ansluts formellt till kommunala verksamhetsområden för allmänna vattentjänster. Själva va-utbyggnaden är dock redan gjord.

Mörbylånga kommun uppdaterade sin pensionspolicy från 2014. I den finns bland annat bestämmelser för omställningsstöd till arvoderade politiker som slutar.

Bakgrund:

Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons