336 celler – men det kan bli upp till dubbelt så många intagna
Planen är att bostadsrummen anpassas så att två personer kan bo i varje rum, också på Halltorpsanstalten.
– Hur många av bostadsrummen som kommer nyttjas för en eller två intagna behöver bedömas anläggning för anläggning. I det här skedet kan man alltså inte säga att det blir dubbelt så många intagna, säger Viktoria Rydholm, fastighetschef Kriminalvården.
I förra veckan kunde Barometern berätta att Kriminalvården har en färdig fastighetsägare och att Halltorpsfängelset därmed går in i en projekteringsfas. Tidplanen är att anstalten ska tas i drift under 2028. I detaljplanen ges utrymme för att bygga 500 platser, men kriminalvården har valt att satsa på 336 platser. Viktoria Rydholm förklarar hur myndigheten resonerat.
– Det är signalerna vi får, att det behövs fler platser. När vi etablerar en stor ny anläggning, som Halltorp är, så tänker vi i olika faser. Men hur det är om 15, 20, år är svårt att tänka sig i dag. Det som planeras i Kalmar innebär redan i dag en stor uppskalning från 100 platser.
”När vi gör nya anläggningar vill vi ligga i framkant. Vi ser förutsättningarna tidigt och planerar för ventilation för två intagna per rum. Arbetsplatser, administration och annat dimensioneras också efter det. Det ska inte likställas med tidigare dubbelbeläggningar.”Viktoria Rydholm, fastighetschef Kriminalvården
Det hänger ihop med att klara personalförsörjningen?
– Kriminalvården har en utmaning med platser men också med kompetensförsörjningen. Sedan ser det olika ut på i olika delar av landet. Men svaret är ja, att få tag på personal, är en del i diskussionen.
När Kriminalvården ökade på antalet platser vid anstalten Fosie i Malmö i vintras byggdes för dubbelbeläggning från start och användes också direkt på det sättet.
– När vi tidigare har talat om dubbelbeläggning har det varit del av en beredskapsplan som vi har använt när vi har tvingats dubbelbelägga. När vi gör nya anläggningar vill vi ligga i framkant. Vi ser förutsättningarna tidigt och planerar för två intagna per rum. Arbetsplatser, administration och annat dimensioneras också efter det. Det ska inte likställas med tidigare dubbelbeläggningar.
Menar du att ni jobbar fram en ny standard för nya anstalter?
– Det är ett pågående arbete inom myndigheten. Om myndigheten går på inriktningen två intagna per rum så behöver de modifieras.
Kan det blir så, eller ska det bli så i Kalmar?
– Det kan bli så i Kalmar. Intentionen är att jobba så i nya anläggningar. Vi tittar på hur vi bygger ytor på bästa sätt för att ha platser att tillgå.
Eftersom det går ungefär en heltidsanställd per intagen kan en dubbelbeläggning på Halltorpsanstalten innebära att det behövs nästan 700 anställda istället för cirka 350. Kalmar kommun och Kriminalvården ska ha ett samarbete kring kompetensförsörjning och utbildning av personal, och från kommunens sida finns intresse av att så snart som möjligt få besked om hur många intagna kriminalvården tänker sig för att kunna rigga i god tid. Viktoria Rydholm meddelar att kommunen kommer att hållas uppdaterad.
Kommunalråd Johan Persson (S) hade gärna sett att anstalten byggdes med 500 platser redan från start. Och han tror att dubbelbeläggning, med tillhörande antal personal, kommer att bli en nödvändighet om regeringens ambitioner för brott och straff ska verkställas. Han pekar på att det i Tidöavtalet står att Kriminalvården ska maximera nybyggnation för att få kostnadseffektivitet och så sent som i torsdags kom besked från justitieminister Gunnar Strömmer (M) att det finns planer på att slopa villkorlig frigivning.
Johan Perssons analys är att om den villkorliga frigivningen stryks så ökar antalet fängelseår med en tredjedel på ett bräde – ytterligare ett skäl att bygga stort från början, menar han.
– Jag tror regeringen kommer bli hårt pressad när inte straff kan verkställas. Då kommer de i sin tur jaga på Kriminalvården. Det behövs platser i framtiden.
Men om det blir dubbelbeläggning på 336 celler – finns det folk så det räcker?
– Vi tror inte att det blir några bekymmer. Vi har ju ett stort upptagningsområde. Men vi på kommunen skulle önska att få besked för i så fall maxar vi våra utbildningar. Det måste finnas utbildat folk för att klara kompetensförsörjningen.