Annons

Spelexpertens lyckokast – drog vinstlotten för 25 år sedan

Spelexperten Ulrik Sandebäck jobbar varje dag året runt. Tack vare ett udda raggningsknep drog han själv vinstlotten redan för 25 år sedan. ”Det blev ett lyckokast”, säger innebandyprofilen och sneglar mot hustrun Emma.
Kalmar • Publicerad 14 augusti 2024 • Uppdaterad 15 augusti 2024
Spelexperten och innebandytränaren Ulrik Sandebäck tillsammans med familjens favorit; pudeln Henry. Även om Ulrik först sa nej till en hund är det idag han och Henry som håller ihop den mesta tiden.
Spelexperten och innebandytränaren Ulrik Sandebäck tillsammans med familjens favorit; pudeln Henry. Även om Ulrik först sa nej till en hund är det idag han och Henry som håller ihop den mesta tiden.Foto: Mats Holmertz

Ulrik Sandebäck från Kalmar har varit spelexpert i Aftonbladet i 17 år och har därmed blivit ett välkänt ansikte för många fotbolls- och spelintresserade i hela landet.

Varje morgon – året runt – sätter han sig vid sin dator och skriver tips, främst Stryktipset och Europaspelet, och alltid med hunden Henry vid sin sida på skrivbordet.

Annons

– Jag ville inte ha hund först för jag var en sporthallsmänniska, men det går att bli hundmänniska också, skrattar han.

Numera är husse och Henry bästa vänner och håller ihop i vått och torrt.

De tillbringar inte bara arbetsdagen ihop, de sover även alltid middag tillsammans varje dag.

– Henry älskar ”gubbluren”! Den är så skön!

När arbetsdagen är slut är det innebandy som gäller för Ulrik Sandebäck som är tränare för CL98 F08/09-lag.
När arbetsdagen är slut är det innebandy som gäller för Ulrik Sandebäck som är tränare för CL98 F08/09-lag.Foto: Mats Holmertz

På lördag fyller Ulrik Sandebäck 50 år, men redan för ett par veckor sedan fick han en överraskningsfest på Kvarnkrogen i Grönhögen av sin fru Emma och barnen Melker, Vera och Harriet.

– Jag kom upp dit och skulle ta en pizza och såg att det var mycket folk och tänkte att nu får vi inget bord. Men så såg jag fler och fler personer jag kände igen. Det var helt galet. De hade bjudit in 60 personer och jag visste verkligen ingenting innan. Det blev en otrolig kväll.

Det ser nästan ut som att du blir rörd när du pratar om den?

– Ja, jag är egentligen inte så social av mig men det var så galet goa och trevliga vänner och alla var samlade för min skull och det var jättestort. Jag blev rörd.

Hur känns det att fylla 50 år?

– Det känns jäkligt bra. Jag älskar att ha stora barn, det är jättetrevligt. Jag blir väldigt stolt när jag ser dem och vi har väldigt roligt ihop som familj.

Annons

För 25 år sedan träffade han sin blivande fru Emma, journalist på P4 Kalmar, under en blöt krogrunda i Kalmar.

– Vi var på Stadshotellet, jag stod i baren med en grogg, en Bacardi cola, och tog upp en isbit och kastade den så att den landade i hennes glas! Det är en sådan grej som är osannolik egentligen. Det var ett lyckokast kan man säga, ha, ha.

Hur är du som förälder?

– Jag tror att jag uppfattas som sjysst, men nu på slutet något gubbig när jag säger nej till saker. Men jag tycker inte det själv. Däremot går jag upp halv sex varje morgon, springer tre gånger i veckan, och jobbar som satan på förmiddagen och sedan tar jag ”gubbluren” på en kvart-tjugo minuter. Det är väl också ett tecken på att man blivit äldre? Det trodde man ju inte när man var 30.

Det är ett speciellt liv att vara spelexpert – Ulrik Sandebäck jobbar året runt, varje dag.
Det är ett speciellt liv att vara spelexpert – Ulrik Sandebäck jobbar året runt, varje dag.Foto: Mats Holmertz

Som spelexpert på Aftonbladet måste Ulrik Sandebäck hålla sig ajour när det gäller nationell och internationell fotboll och följer ett 50-tal lag året runt.

– Jag hinner inte se så mycket matcher längre, jag får läsa mig till mycket. Jag läser jättemycket på nätet och går in på lokala tidningar och får en bra bild av lagen. Jag är inte superexpert på alla lag, men jag har bra koll på att hitta information.

”Jag spelade fotboll i Nickebo, men var jättedålig! Jag gjorde 200 matcher, men fick aldrig starta.”
Ulrik Sandebäck

Efter arbetsdagen och ”gubbluren” är det innebandy som gäller för hela slanten. Han är tränare för CL98 F08/09, ett lag som han har följt sedan tio år tillbaka och där dottern Harriet spelar. Sex av sju dagar är han i sporthallen för att träna laget som nu spelar i juniorallsvenskan.

– Jag tycker att det är jättekul eftersom det går att göra så mycket på tjejsidan. Vi har redan från start varit seriösa och haft med oss tjejerna. Det är roligt att vi kan mäta oss med de bästa i Sverige. Förra året var de fyra i Sverige. Det slutliga målet är att vinna SM-guld en dag och då är det för att de tränat mest och bäst.

Hur är du som tränare?

– Jag är kravställande och ganska tydlig hur vi ska vinna matcher. Det är inte alla som gillar det, men nu börjar spelarna bli så pass gamla att man kan vara det. Jag vill bara att det ska gå så bra som möjligt för dem och laget.

Annons

Vad driver dig när det gäller innebandyn?

– Att se dem utvecklas och att se dem bli så bra som de blir. Jag är övertygad om att några kommer att spela i landslaget en dag.

Var kommer ditt idrottsintresse från?

– Jag är uppväxt i en idrottsfamilj och spelade landhockey och fotboll som ung. Jag spelade fotboll i Nickebo, men var jättedålig! Jag gjorde två mål på 200 matcher, men fick aldrig starta. Fast det var hur kul som helst.

Vilket är ditt favoritlag?

– Liverpool. Fast mina lag är Kalmar FF och CL98.

Ulrik Sandebäck har skrivit speltips för Aftonbladet i 17 år.
Ulrik Sandebäck har skrivit speltips för Aftonbladet i 17 år.Foto: Mats Holmertz
Fakta

Ulrik Sandebäck

Fyller: 50 år den 17 augusti.

Bor: I Kalmar. Har sommarhus i Grönhögen. ”Södra Öland är vårt andningshål, jag skulle vilja vara där ännu mer än vi är. I sommar har jag varit där sex veckor.”

Familj: Frun Emma och barnen Melker, 23, Vera, 19, och Harriet, 15 år samt pudeln Henry.

Gör: Spelexpert på Aftonbladet. Driver dessutom ett antal olika bolag. Jobbade på sportredaktionen på Barometern-OT 1994-2002.

Intressen: Sport och ekonomi. Innebandytränare för CL98 F08/09 lag.

Ia SellerbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons