Annons

Öländskt julbord renar vatten i Tanzania

På restaurang Nica i Färjestaden har man tagit ett nytt, solidariskt grepp inför julen. Varje krona som gästerna rundar upp på notan dubbleras – och går till att rena dricksvatten i Tanzania.
Färjestaden • Publicerad 9 december 2019
Solvatten påminner om en bensindunk till utseendet, och kan ge rent vatten åt en hel familj i upp till sju år. Annica Triberg kommer själv åka ner med dunkarna för att se till att allt kommer fram som det ska.
Solvatten påminner om en bensindunk till utseendet, och kan ge rent vatten åt en hel familj i upp till sju år. Annica Triberg kommer själv åka ner med dunkarna för att se till att allt kommer fram som det ska.Foto: Privat

Annica Triberg arrenderar sedan i våras restaurang Nica och hotell Kaj4 i Färjestaden tillsammans med sin son. Precis som på många andra ställen är de mitt uppe i julbordsruschen – men har valt att göra den till något extra. Varje gång en gäst rundar upp notan lägger restaurangen till lika mycket – och skänker hela beloppet till den svenska uppfinningen Solvatten, som renar smutsigt vatten utan krånglig mekanik.

– Jag har i flera år genom nätverket Soroptimist International, som även finns i Kalmar, stöttat Solvatten som verkligen gör underverk i länder där man saknar dricksvatten. För oss i Sverige är rent vatten en självklarhet, men för många är det ju inte alls så, säger Annica Triberg i ett pressmeddelande.

Annons

Solvatten påminner om en bensindunk till utseendet, men är delad i två halvor där insidan är täckt med ett material som påminner om det som finns i solarier. Materialet släpper igenom UVB-strålar och med solens hjälp renas vattnet. Annica Triberg har själv besökt en by i Tanzania, där man med hjälp av Solvatten haft tillgång till rent vatten i flera år.

– Det var fantastiskt att se vilken skillnad rent vatten gör. Först försvann diarréer som plågade invånarna, därefter skabb och ögonsjukdomar. Plus att barnadödligheten sjönk radikalt. Solvatten delas ut till kvinnorna, som har huvudansvaret för barnen. Och alla jag pratade med menade att den hade förändrat deras liv. Dessutom kunde flickorna nu gå i skolan, i stället för att behöva gå långt efter rent vatten, något som dessutom ofta är förenat med stora risker, säger hon.

Varje reningsdunk kostar ungefär tusen kronor, och har kapacitet att ge rent vatten åt en hel familj under sju års tid. Med projektet hoppas Annica Triberg kunna hjälpa människor som har det sämre ställt, och hon kommer själv att åka ner med Solvattendunkarna till Tanzania för att säkerställa att alla pengar går till rätt ändamål.

– Man brukar ju säga att ingen kan göra allt, men att vi alla kan göra något. Och vare sig man väljer att stötta ett projekt i grannskapet eller längre bort, så gör hjälpen nytta.

Frida LindströmSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons