Kamp för att bygga och försvara det som finns
Utbyggnaden av äldreomsorgen fortsatte enligt planen med nya trygghetslägenheter vid Ekliden i Virserum, samtidigt som nästa projekt på Hemgården står för dörren. För andra ändan av livstrappan skapades nya lekparken på flera orter och paddeltennisen har gjort debut.
Det stora 40-miljonersbiblioteket i Hultsfred är snart också klart och kanske kan det trots allt bli så att Arbetsförmedlingen har kvar sin personal i de nyrenoverade lokaler där det gamla biblioteket fanns. Hammare och spik är också inköpt för byggnationen av den nya förskolan i Hultsfred, ett projekt i 100-miljonersklassen.
BILDSPEL: Så var 2019 i Hultsfreds kommun:
Vid sidan av metodiska skapelseprocesser, hoppade en stor grupp människor upp på barrikaderna för att försvara sitt. Det var de inmutades kamp mot att få sina marker exploaterade av guldsugna prospektörer, det var protester mot två vindkraftsprojekt i olika delar av kommunen, men också skogsägares fajt mot granbarkborren och, som man upplever, myndigheternas tröghet att agera.
LISTAN: 5 händelser i Hultsfred
1. Efter över 20 år och betydligt fler bedrövelser, är det gamla batterifabriksområdet i Hultsfred äntligen färdigsanerat och notan betald. Nu ska kommunen tillsammans med en konsult marknadsföra området och försöka locka nya företag att etablera sig på den neojungfruliga, 94 000 kvadratmeter stora, marken.
2. Ett stort antal markägare i Virserumstrakten fick sina marker inmutade av ett engelskt gruvbolag, på ivrig jakt efter guld och andra åtråvärda metaller. Myndigheten Bergsstaten tyckte idén var ok men markägarna överklagade rubbet till domstolen. Innan rättsprocessen kommit till ett avgörande drog sig gruvbolaget ur leken, med motiveringen att en brytning skulle bli olönsam. Det blev en glädjens dag för många markägare.
3. Det gamla slakteriet i Hultsfred brann ner i slutet av september. Byggnaderna hade varit i förfall i 20 år och blivit en alltmera omtalad skamfläck men också ett tillhåll för mindre nogräknade personer. Vem som ska städa upp de omfattande resterna efter branden är höljt i dunkel men enligt kommunens utvecklingschef är det ingen högoddsare att skattebetalarna mycket väl kan få stå för notan.
4. Den politiska majoriteten i regionen avslöjar att det ska byggas en ny ambulansstation i Virserum 2021. Många upplevde detta som en positiv signal, då ambulansen varit ifrågasatt, till och med nedläggningshotad, de senaste decennierna. Den politiska oppositionen välkomnade också beslutet men undrade samtidigt vad som kommer att hända med ortens båda privatläkare om regionen säljer vårdcentralsbyggnaden som en följd av ambulansflytten.
5. Årets mest omtalade djur blev en några millimeter långa insekten med det vetenskapliga namnet Ips typographus. Bakom detta namn döljer sig naturligtvis granbarkborren och den ojämna kamp som många förtvivlade skogsägare tvingats delta i. Mitt i detta startade en grupp politiker sin kamp för att försöka förmå länsstyrelsen att dra sitt strå till stacken och rensa i naturreservaten. Denna strid pågår fortfarande och dessutom har hamnat på JO:s bord.
REPORTAGE: Här är läsningen du inte får missa
”Vi äger inte det här – vi förvaltar det åt våra barn”
I Fagerhult och Kimramåla krockar drömmen om guld med smålänningarnas kontroll över sina gröna skogar. I en serie artiklar skildrade Barometern-OT guldjaktens olika sidor – där slutet av året kom med lättande besked.
”Jag vill få folk att åka till Hultsfred för en rockweekend”
Han må heta Svensson, men är sannerligen inte som alla andra. Möt samhällsentreprenören, Hultsfredspatrioten och den evige rebellen – Putte Svensson Sahlin.