Annons

Äldreskyddet striktare i Borgholm

I Mörbylånga kommun får anhöriga ta ut de boende på promenader men i Borgholms kommun är det förbjudet. Rekommendationerna tolkas olika. Känns inte så säkert, säger en av de anställda.
Öland • Publicerad 17 april 2020

Absolut inga besökare på äldreboenden eller gruppboenden i Borgholms kommun medan man i Mörbylånga kommun kan få träffa sina anhöriga utanför boendet.

Medicinskt ansvarig sjuksköterska i Mörbylånga kommun säger att de följer de restriktioner som Folkhälsomyndigheten gått ut med.

Annons

– Är det anhöriga som vill ta ut den boende på en promenad eller träffa dem ute så går det bra. Men vi släpper inte in någon in på våra boenden, säger Anders Törnblom, MAS i Mörbylånga kommun.

Anders Thörnblom MAS i Mörbylånga kommun.Foto: Maria Alåsen

När det gäller besök vid livets slutskede så släpps anhöriga in på boendet.

– Då diskuterar vi med de anhöriga noga och ordnar så att de kan komma in. Finns det misstänkt smitta så sker det under skyddade förhållanden.

Att anhöriga kan ta hem sina äldre släktingar eller ta ut dem på en promenad känns inte bra enligt en anställd inom den kommunala omsorgen.

– Man vet ju inte hur det kan smitta och det finns inga ordentliga rutiner kring att ta ut och in boende i huset och hur man ska hantera smittorisken efter ett sådant besök. Det känns osäkert för oss som jobbar och vi vill ju även skydda de äldre.

I Borgholms kommun finns det inga möjligheter för anhöriga att ta ut släktingar från boendet och träffa dem ute.

Socialchef Anna Hasselbom vid en av de sjuksalar som gjorts i ordning i Borgholm för eventuella fall av covid-19.Foto: Maria Alåsen

– Vi har totalt besöksförbud. Anhöriga kan inte träffa de boende utanför boendet heller. Det är en lättnad på restriktionerna som kanske kan komma senare men vi är inte där nu, säger Anna Hasselbom Trofast, socialchef i Borgholms kommun.

Det enda undantag som finns i kommunen är vid livets slutskede.

– Då försöker vi få ned antalet anhöriga och sedan arrangeras ett möte som innebär att de går in via en altandörr och enbart rör sig i ett rum med den som är döende.

Finns det misstankar om smitta hos den boende får de anhöriga iföra sig skyddskläder.

Annons

– Vi måste vara strikta när det gäller det här med besöksförbud. Några anhöriga har reagerat att de inte får ta ut sina släktingar och träffa dem ute men de äldre klarar inte covid-19 och vi får inte riskera att smittan når de boende, säger Anna Hasselbom Trofast.

Hon förklarar även att de flesta anhöriga har förståelse för de strikta rutinerna.

Anders Törnblom, MAS i Mörbylånga kommun, säger att tolkningarna av besöksförbudet ser olika ut i länet.

– Vi har rådgjort med smittskyddsläkare om rutinerna. Kommunerna tolkar det olika. I Borgholms kommun hade man ju infört besöksförbud tidigare på eget initiativ.

Rutinerna när anhöriga får träffa boende ute grundar sig i att personal lämnar den boende utanför på en bestämd tid.

– Sedan hämtar personalen den boende på överenskommen tid. Vi tycker att det är viktigt att ha en bra relation med de anhöriga. Rutinerna för personalen är att till exempel rullstolar och annat spritas av efter besöket utomhus, säger Anders Törnblom.

I Borgholms kommun har man även färdigställt en speciell avdelning, avskärmad från de andra boendena. Där ska personer som är smittade få vård och personer som vistats på sjukhus för covid-19 ska få eftervård på avdelningen.

– Som tur är har vi inte haft behov av avdelningen än men allt står redo ifall någon äldre eller yngre drabbas.

I Mörbylånga kommun har ingen sådan avdelning inrättats än.

– Vi gör en riskanalys och utreder hur vi ska arbeta med det, säger Anders Törnblom, MAS Mörbylånga kommun.

Fakta

Socialstyrelsens råd om förbudet

Socialstyrelsen har gett ut råd om hur kommuner ska tillämpa förordningen om tillfälligt förbud mot besök i särskilda boendeformer för äldre för att förhindra spridningen av covid-19

Personal ska ge stöd till den boende att ha kontakt via telefon eller videolänk

Särskilda undantag från besöksförbud: behov av besök i livets slutskede, behov av besök av besökande som själva är i livets slutskede, vid stark oro hos den boende som bara anses kunna lindras av besök

Källa: Socialstyrelsen

Maria AlåsenSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons