Majoriteten vill stödja föreningslivet - Hjortberget får en miljon
I en skrivelse till kommunstyrelsen föreslår de fyra majoritetspartierna S, C, MP och V att Hjortbergets Skidklubb får en miljon kronor.
"Skidklubben arbetar intensivt med att få in pengar för att byta lift. Totalt kostar det tre miljoner kronor, nu vill vi att kommunen bidrar med en miljon kronor till liftbytet", skriver de fyra partierna i ett pressmeddelande.
Jim Håkansson, ordförande i Hjortbergets Skidklubb, gladdes över beskedet från politikerna.
– Det här betyder mycket. Vi har haft en förhoppning att den nya skidliften ska kunna tas i bruk till säsongen 2018/19. Nu får vi också möjlighet att förverkliga planerna, säger Håkansson, som menar att klubben lär behöva ytterligare stöd för att genomföra liftinvesteringen.
– Vi har räknat på att det ska kosta tre miljoner kronor och det vi hoppas nu är väl att även näringslivet ska ha intresse av att hjälpa till, säger han.
Att näringslivet och andra intressenter kan bidra med pengar till Hjortberget tar också majoriteten upp i sitt pressmeddelande.
Hjortbergets Skidklubb har de senaste åren genomfört flera investeringar. Kommunen bidrog under fjolåret med två miljoner kronor som ledde till att klubben kunde köpa in en pistmaskin och snökanoner.
En annan av flera vinnare när den politiska majoriteten vill dela ut extrapengar till föreningslivet är Brädholmen Event. Föreningen arrangerar Latitud 57 som firar tioårsjubileum nästa år. Nu föreslås att föreningen får 270 000 kronor för att kunna bjuda på en ännu större fest under jubileumsåret.
– Det är mycket glädjande. Om det här går igenom innebär det att vi får möjlighet göra något extra av festivalen, säger festivalgeneralen Christian Åberg.
Han och de övriga i festivalledningen planerar för fullt inför nästa år festival. Med ett extra tillskott menar Åberg att man får arbetsro inför den fortsatta planeringen.
– Vi vill verkligen fira att det är jubileum, men våra möjligheter att spänna bågen lite extra är begränsade. Vi kan inte ta in mer publik på Brädholmen och vi har heller inga planer på att höja biljettpriset. Därför skulle det här extra bidraget betyda väldigt mycket, säger han.
Orienteringsklubben SOK Viljan är en annan förening som majoriteten tänkt på när man vill dela ut pengar. Enligt förslaget ska Viljan få 130 000 kronor för att fortsätta med det lyckade projektet Hittaut. Tanken att det ska byggas ut med fler checkpoints i Vånevik och Påskallavik.
– Det är väldigt positivt att kommunen vill stödja oss. Hittaut blev en stor succé och vi har precis bestämt oss för att fortsätta till nästa år, säger Göran Svenson, en av medlemmarna bakom Hittaut.
Han ser bidraget som mycket välkommet eftersom projektet är förenat med en hel del kostnader.
– Det handlar om att ta fram kartmaterial och det är dyrt, så det här är mycket välkommet.
Föreningslivet får dela på 2,1 miljoner
Hjortbergets Skidklubb: 1 000 000 kronor
Klubben arbetar intensivt med att få in pengar för att byta lift. Förhoppningen från majoritetens sida är att näringslivet och andra intressenter också ställer upp och hjälper klubben.
Attraktiva Oskarshamn: 400 000 kronor
I augusti 2018 arrangeras kommunens första kulturfestival. Genom ett bidrag på 400 000 kronor till Attraktiva Oskarshamn möjliggörs den här festivalen.
Brädholmen Event: 270 000 kronor
Festivalen fyller tio år nästa år och det tycker majoritetspartierna är värt att fira. Nu öppnas för att arrangörerna ska kunna bjuda på en ännu större fest 2018.
SOK Viljan: 130 000 kronor
SOK Viljan driver projektet Hittaut. Premiäråret registrerades hela 1 023 deltagare. Nu ska pengarna användas till att bygga ut med fler checkpoints i Påskallavik och Vånevik.
Oskarshamns Basketbollklubb: 100 000 kronor
Inför 2018 finns planer på ett samarbeta med skolorna med bland annat prova på-aktiviteter.
Oskarshamns Ridklubb: 100 000 kronor
Bidraget ska gå till att ytterligare utveckla ungdomsverksamheten och den ungdomsledarskola som föreningen startar.
Figeholms Båtklubb: 40 000 kronor
Bedriver verksamhet med pontonbåten Holger som får stöd för att fler människor med funktionsnedsättning ska få göra båtutflykter.
Bockara Hembygdsförening: 30 000 kronor
Hembygdsföreningen står i färd med att byta ut en byggnad mot ett tröskelverk från slutet av 1800-talet. Föreningen har sökt och fått bygglovsansökan godkänd.
Påskallaviks föräldra- och fritidsförening: 30 000 kronor
Föreningen invigde förra året sina lokaler efter en renovering. Nu får föreningen pengar för att köpa in saker eller utveckla fredagsaktiviteterna.