Annons

Vinstfall för Ikea

Stora investeringar tyngde Ikea-gruppens resultat under det senaste räkenskapsåret.
Rörelseresultatet blev 28 procent sämre än föregående år.
Ekonomi • Publicerad 28 november 2018

Möbelkoncernen skriver i ett pressmeddelande att stora investeringar på totalt 2,8 miljarder euro, cirka 28 miljarder svenska kronor gjorts. En förändringsprocess inleddes under året för att anpassa verksamheten till nya konsumtionsmönster, ett arbete som beräknas fortgå under tre år och därmed tynger resultatet.

Dessutom belastade försäljning av dotterbolag rörelseresultatet som därmed blev 2,25 miljarder euro, ned från 3,03 miljarder euro ett år tidigare.

Annons

Bolaget har sedan tidigare redovisat ett försäljningslyft på 4,7 procent för helåret och onlineförsäljningen steg med 45 procent. I pressmeddelandet skriver koncernen att försäljningen ökade inom 29 av 30 marknader där Kina noterar den starkaste utvecklingen. Under året öppnade man tolv nya varuhus varav det första i Indien. Störst försäljning noteras i Tyskland med USA som tvåa och Frankrike som trea.

Totalt ökade försäljningen, inklusive hyresintäkter från shoppingcenter, med 2 procent till 37,1 miljarder euro.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons