Annons

Petter Birgersson: Tveksam S-kampanj i EU-valet

Brottsligheten! Socialdemokraternas toppkandidat till Europaparlamentet, skåningen Hélene Fritzon, tror att den på hemmaplan viktiga frågan ska ge S skjuts i EU-valet. Men kommer det att fungera?
Petter BirgerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 29 april 2024
Petter Birgersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Barometern Oskarshamns-Tidningen politiska etikett är moderat.
Socialdemokraten Helene Fritzon söker nytt mandat i Bryssel och Strasbourg.
Socialdemokraten Helene Fritzon söker nytt mandat i Bryssel och Strasbourg.Foto: Fredrik Persson/TT

Socialdemokraternas plan för EU-valet är att driva frågor som de uppfattat är heta på hemmaplan. Att framhålla den borgerliga regeringens resultat på brottsbekämpningens arena verkar de partiinterna strategerna tro ska leda till ett väljarlyft. Skjutningarna, morden och sprängningarna har ju fortsatt trots att Ulf Kristersson suttit vid regeringsmakten sedan oktober 2022. Frågan som S-kampanjmakarna också borde ställa sig är om väljarna verkligen tycker att den slutsatsen av regeringens politik på området kan dras efter att Kristersson regerat i 1,5 år.

Det är något oklart vilken unik ingång Socialdemokraterna har på brottsfrågan i förhållande till konkurrenterna till höger. Hélene Fritzon, som på tisdagen talade med svenska journalister på en pressträff i Strasbourg, lägger fram det som att S har mer fokus på det förebyggande arbetet och på att stoppa rekryteringen till gängen. Det skulle i så fall stå i kontrast till ”högerpartiernas” större fokus på hårdare tag, det somliga kallar repressiva åtgärder. Men S har samtidigt inget intresse av att framstå som veklingar och vill gärna tala lika mycket om hur man agerar för att begränsa den grova brottsligheten.

”Det är något underligt hur S förefaller nedvärdera EU-parlamentet.”
Annons

Det är även svårt att se den socialdemokratiska listan till EU-parlamentet som en offensiv satsning på att vinna popularitet. Toppnamnet Hélene Fritzon är visserligen tidigare minister och långlivad i S, men är knappaste det starkaste kortet i en folklighetstävling. Under Fritzon är det tomt på för allmänheten välkända namn. Det är långt till Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt eller Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke, den ena en välkänd debatträv och den andra en politiker med självklar dragningskraft och ordentligt EU-patos. Det blir då tydligt att S måste använda partiledaren Magdalena Andersson och Ylva Johansson för att få genomslag bland väljarna i EU-valet.

Det är något underligt hur S förefaller nedvärdera EU-parlamentet, andra partier till vänster gör helt andra bedömningar. Partiet verkar lita på att kritiken mot nuvarande regering och dess underlag ska räcka för att hålla lågan uppe bland potentiella väljare. En riskfylld valtaktik kan tyckas, då det finns mer glödande alternativ till vänster om S.

Och om EU-valet blott ska ses som en förövning till riksdagsvalet, kvarstår ändå frågan varför man inte lyfter och testar fler potentiella politiska stjärnskott som kan få ladda upp sina karriärer i Strasbourg och Bryssel.

Annons
Annons
Annons
Annons