Annons

Ny sockenbok avslöjar hur kalla kriget kom till Åstad

Officiellt var Vogel på semester i Kalmar”, berättar Maja Berger. Hon bor i det en gång storpolitiska stationshuset i Åstad på Öland.
Ledare • Publicerad 21 juni 2012
Foto: 

I huset utförde Wolfgang Vogel ett mycket hemligt uppdrag. Där träffade han Herbert Wehner. Utåt var det födelsedagskalas. Över förhandlingsbordet utväxlades fångar mellan DDR och Västtyskland.

Jag satt härom dagen i kommunala bastun, vilket varje sann journalist bör göra, när en bekant gav sig till känna. Karl-Gunnar Larsson har under en tid rapporterat om jätteprojektet Långlöt i bild. Nu är det klart. Över 1 800 foton från mer än ett sekel har samlats in, sorterats och valts ut till en bok på nästan 300 sidor.

Annons

Boken heter Långlöt i vardag och fest. I dag är våra mobilkameror mest fyllda av foton av vänner kring ett matbord i Phuket. Få dokumenterar vardagen. Långlöt-boken har en fascinerande kavalkad av människor i arbete, svettiga, smutsiga och stolta över skörden.

Men några sidor i boken handlar om storpolitik i bästa John le Carré-stil. Den tyske socialdemokraten Herbert Wehner vistades i Sverige under andra världskriget, blev förtjust i landet och skaffade 1962 sommarstuga i Spjutterum, Långlöt, på Öland. Med tiden blev de bekanta med Maja Bergers föräldrar som hade skaffat sommarhus i det närbelägna Åstad. Hermann och Irma Peters fick ofta besök av Herbert och Charlott Wehner. Deras hus blev snart träffpunkt för västtyska och svenska socialdemokrater, som då hade en nära relation. Om familjen Peters hade haft gästbok, skulle där funnits namn som förbundskansler Willy Brandt och president Gustav Heinemann. Bland svenskarna kan nämnas statsminister Tage Erlander, Olof Palme och Ingvar Carlsson.

Under 1980-talet kom ytterligare en person till Åstad. Han ville säkert inte skriva sitt namn i någon som helst gästbok. Det var den tyske advokaten, professor Wolfgang Vogel från DDR. Hembygdsboken berättar, att Vogel satte sig i ett sidohus hos familjen Peters i Åstad. Den östtyske förhandlaren förde samtal med Herbert Wehner om friköp av politiska fångar i DDR. Samtalen handlade också om återförening av familjer som hamnat på var sin sida av Berlinmuren och gränsen mellan länderna. Till en början visste inte ens de tyska regeringarna om att Vogel och Wehner satt i Åstad och köpslog.

Vi får inte veta hur stor betydelse deras överläggningar hade. Men totalt köpte Västtyskland loss ungefär 34 000 politiska fångar från DDR. Totalt betalade landet 2,4 miljarder dollar för familjers återförening. Men det är ingen tvekan om att Vogel var en viktig person i dessa sammanhang. Han låg bakom 150 spionutväxlingar mellan öst och väst. Den mest kände var den amerikanske piloten Gary Powers, vars spionplan sköts ner över Sovjetunionen 1960.

Det är en märklig känsla att bläddra genom boken. Karl Larsson (1871–1948) plöjer med sina två oxar. Frida Petersson handmjölkar sin ko i sjömarkerna. Och så plötsligt kommer en pust från det kalla kriget. På ett foto från 1986 står Wolfgang Vogel och Herbert Wehner utanför ett hus i Åstad.

Låt er inte luras av bildtexten. Det är ingen semesterbild.

Ulf Wickbom

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons