Annons

Intet nytt på politikfronten

När SCB mäter partisympatier och vad svenska folket ska rösta på i riksdagsval är resultatet mindre dramatiskt än det i EU-valet.
Ledare • Publicerad 14 juni 2024
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Statistiska centralbyrån har nu presenterat sin mätning för maj 2024. Man mäter dels partisympatier, dels skattar resultatet i ett riksdagsval ”om det var val i dag”.

Slutsatsen är att EU-valets dramatik med ”vänstervåg” och lyckosamma småpartier är ett minne blott. Svängningarna är betydligt mindre. Jämfört med samma mätning för ett år sedan har bara fem partier säkerställda förändringar: Socialdemokraterna, som minskar mest – 3,6 procentenheter, och kristdemokraterna.Vänsterpartiet och miljöpartiet har små ökningar medan sverigedemokraterna ökar 1,5 procentenheter.

Annons

Jämför man istället med riksdagsvalet 2022 så ökar socialdemokraterna och vänsterpartiet, medan kristdemokraterna och centerpartiet förlorar mer och liberalerna och sverigedemokraterna mindre.

Valaffischer, valstugor och valkampanjande spelar roll, men kanske främst i det val de gäller.Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090
Valaffischer, valstugor och valkampanjande spelar roll, men kanske främst i det val de gäller.Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090Foto: Johan Nilsson/TT

Både Kristdemokraterna och Liberalerna hamnar under fyraprocentsspärren, medan Centerpartiet och Miljöpartiet är ovanför men i farlig närhet..

Att EU-valet skiljer sig är egentligen inte förvånande. Förklaringar om att SCB täcker en längre period medan EU-valet avgjordes sista veckan håller nämligen inte heller. Snarare handlar det om att EU-valet avgjordes av andra frågor än ett riksdags- eller kommunval. Samt framförallt att bara hälften röstade och att resultatet därför bestäms av vilka som röstade.

”Slutsatsen är att EU-valets dramatik med ”vänstervåg” och lyckosamma småpartier är ett minne blott”

Bara 43 procent av de som till EU valde MP sa i SVT:s Valu att de skulle rösta likadant i nästa riksdagsval. Och förändringarna som noterades i EU-velet var ganska små om man jämför med föregående Europaval 2019. Mycket talar alltså för att de valen har en särskild logik och måste jämföras bara med likadana val.

Valrörelser är färskvara och ingen vinner val utan att kämpa för det.

Det utesluter ju inte att EU-valet får effekter. Väljare kan när de en gång röstat på ett nytt parti bli kvar där. Partier kan entusiasmeras av framgångar eller motsatsen vid bakslag. Säkert sitter Centerpartiets ledare Muhareem Demoirok något säkrare – om det är bra för partiet långsiktigt eller ej är svårt att säga. I Sverigedemokraterna kan det å andra sidan bli mer turbulens och besvärligare för partiledningen efter tillbakagången.

För småpartierna som balanserar kring fyraprocentsspärren finns det dock en ljuspunkt eftersom det ofta gäller andra val också: Det är lättare att hänga kvar när man får den uppmärksamhet som en valrörelse ger. I Sverige är det svårt att helt förlora ett politiskt val när ett parti väl etablerat sig. Valrörelser betalas dessutom av partistöd och valsedlar distribueras på gamla meriter.

SBC:s partiundersökningar sker nu enbart en gång om året, kanske borde det vara fler. Det sker i och för sig en uppsjö av privata opinionsmätningar, både sådana som publiceras och sådana som beställarna håller på – när de inte har bestämda syften med att ge offentlighet åt något resultat.

Den nu publicerade undersökningen bidrar alltså till att avdramatisera EU-valet men också visa på att det är nu valrörelsen 2026 påbörjas och grunden läggs till om den sittande borgerliga regeringen kan sitta kvar eller om Socialdemokraterna kan komma tillbaka.

Peter J OlssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons