Annons

Brott bryter ner

Brott innebär oftast någon form av kränkning. Ibland hotar de också att bryta ner tilliten i samhället.
Ledare • Publicerad 17 juni 2024
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Åtal väcks nu för den stora springnotan i Malmö i julhelgen. Då smet ett större sällskap från en restaurangnota på 82000. Åklagaren markerade betydelsen med en presskonferens tillsammans med polis och utredare.

Först lades polisanmälan ner, men uppmärksamheten ledde till att den återupptogs. Utredningen kunde inte bara klarlägga att springnotan bedömdes som ett brott, man hittade ett tjugotal misstänkta andra bedrägeribrott och oegentligheter som varit ägnade att tillskansa sig bidrag, Sammanlagda värdet skall överstiga en miljon kronor.

Civil utredare Madeleine Svärd,  polisinspektör Linda Jystrand
, polisinspektör Roger Stenqvist 
och kammaråklagare Henrik Nordquist vid fredagens presskonferens.
Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090
Civil utredare Madeleine Svärd, polisinspektör Linda Jystrand
, polisinspektör Roger Stenqvist 
och kammaråklagare Henrik Nordquist vid fredagens presskonferens. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090Foto: Johan Nilsson/TT
Annons

Sex personer åtalas nu, varav fyra är frihetsberövade. 35 personer åt vid tillfället.

Rättsprocessen kommer nu att vidta och ingen är givetvis dömd på förhand i vårt rättssystem.

”Det är vackert att förutsätta hederlighet”

Det är dock bra att rättsväsendet inte ger upp utan att man använder de möjligheter till utredning och lagföring som finns.

Det är nämligen ytterst dåligt för samhället om polis och domstolar verkar handlingsförlamade och ineffektiva mot misstänkta som är tillräckligt fräcka. Det undergräver tilliten och tryggheten i samhället.

Att det kan bli så är lätt att förstå. Samma normer och moraliska gränser som hotas av bristen på sanktioner gör att man inte förväntar sig att någon sviker ingångna avtal eller ljuger om vad som överenskommits muntligt. Det som gör att förundersökningsledaren först lade ner med hänvisning till att det enbart var en civilrättslig tvist. Man räknar inte med att människor ingår affärsuppgörelser i ond tro. Så som åklagaren enligt åtalet misstänker har skett i detta fall.

Det är vackert att förutsätta hederlighet. Det ska restaurangägare och andra som säljer tjänster och varor också kunna göra. För att de ska kunna visa andra denna tillit krävs att rättsväsendet är mer misstänksamt och berett att ingripa och utreda när saker inte verkar stämma.

Alternativet är att vi alla ökar misstron ett snäpp mot våra medmänniskor. Och då får vi ett mer misstänksamt och kallare samhälle.

Nästan alla brott innebär kränkningar mot offren. Hur drabbande beror på omständigheter och vilka känslor som väcks. Ett lägenhetsinbrott kan kännas lika ingripande som en fysisk attack. Att svikas av en bedragare som ingett förtroende kan skada tilltron till alla. Ett rån eller en väskryckning kan skapa skräck för att ens gå ut i hemstaden.

Därför borde alla brott bedömas efter hur skadliga de är för samhället. Brott mot svaga och utsatta, som äldre, är värre än andra. Och brott där man utan att tveka ljuger motparten upp i ansiktet är värre än att bara stjäla motsvarande värde.

Sedan är det skillnad på engångsbrott och att systematiskt leva på andra människors godtrogenhet och välvilja.

Ingen ska som sagt dömas på förhand, men för att slippa det krävs att överträdelser får de konsekvenser som gör att de inte upprepas.Den praktiska normkritik som samvetslösa bedragare utför är ett hot mot all heder och anständighet.

Peter J OlssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons