Annons

Avtal bra, förtroende bättre

DCA-avtalet om att ge USA tillgång till upp till 17 svenska militärbaser är en nödvändig del för att stärka vår säkerhet. Självklart kommer det att tillämpas i den anda av samhörighet som finns mellan Sverige och USA.
Ledare • Publicerad 19 juni 2024
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

En överväldigande majoritet i Sveriges riksdags röstade ja till DCA, det militäravtal som ger USA rätt att placera militär på upp till 17 svenska baser. Allt för att stärka samarbetet, göra Östersjöområdet till ett stabilt och säkert område.

Det är en fortsättning på ett gammalt nära samarbete och gemenskap som fanns redan under det kalla kriget. Det är också ett avtal som bygger på ömsesidigt förtroende och respekt – det handlar mer om att fästa på papper vad man är överens om än att hantera förutsedda konflikter,

Amerikansk närvaro är inget nytt.Här landsätter en CH-47 Chinook, en amerikansk transporthelikopter, soldater på en åker i Hangvar på norra Gotland under en övning 2017.
Amerikansk närvaro är inget nytt.Här landsätter en CH-47 Chinook, en amerikansk transporthelikopter, soldater på en åker i Hangvar på norra Gotland under en övning 2017.Foto: Karl Melander
Annons

”Fredens hav” talades det om när många drömde om en demilitariserad zon vilket dock bara skulle gynnat dåtidens hotfulla Sovjetmakt på andra sidan havet. Nu förverkligas slagordet ”Fredens hav”på ett mindre naivt sätt.

Avtalet har ifrågasatts. Vissa invändningar har varit rimliga och styrts av genuin vilja att förstå och väga bestämmelserna mot hur vårt system fungerar. Men de flesta eller i alla fall mest högljudda styrs främst av en allmän motvilja mot USA och Nato. Kommer vi att få atombomber på svenskt område? Skapar USA-närvaron nya mål som kan dra på oss angrepp? Kommer amerikanska soldater att strafflöst kunna begå brott mot svensk lag?

Avtalet ger USA tillgång till 17 befintliga svenska militära baser. De ska kunna uppföra egna byggnader, lagra ammunition, drivmedel och förnödenheter, driva skattefria kiosker, caféer och restauranger. Deras egna byggnader kan stängas för utomstående och bevakas av egen personal.

De amerikanska soldaterna ska lyda under deras egen militära lagstiftning, och ordningen upprätthållas av militärpolis.

En stat i staten? Nej. knappast, allt bygger just på samförstånd, information och förståelse från ömsesidigt håll.

USA har ingen anledning att agera som en främmande ockupationsmakt och visa arrogans. Tvärtom vill de ha ett nära samarbete. Detta är en typ av avtal man har för hundratals baser runt om i världen, och villkoren är likartade. Att USA till exempel håller på att landets soldater juridiskt ska vara ansvariga inför de egna myndigheterna beror just på detta: Baser har ibland etablerats när ett fientligt land besegrats eller när det finns stora motsättningar. Då kunde enskilda soldater råka illa ut.

”Nu förverkligas slagordet ”Fredens hav”på ett mindre naivt sätt.”

Det innebär inte att de i Sverige – en rättsstat och en demokrati – inte litar på lokala myndigheter. Tvärtom har de all anledning att hålla sig väl med svenska myndigheter och för övrigt med svensk opinion.

Och nej, det är inte tillåtet för en amerikansk soldat att köpa sex.

Det är bra att avtalet finns, och att det så minutiöst hänvisar till att man ska informera och komma överens. Och det är ännu bättre att den grundläggande värdegemenskapen och den ömsesidiga respekten finns.

Det är ingen tjänst vi gör USA, även om det förstås underlättar för landets roll som supermakt att ha resurser nära i alla delar av världen. Den största tjänsten är dock att Sverige upprätthåller ett starkt eget försvar så att inget maktvakuum uppstår i Östersjöområdet. Snarare gör USA oss en tjänst när landet genom sin närvaro markerar att det är berett att försvara oss i enlighet med Natos stadga, och dessutom förbereder sig.

Peter J OlssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons