Jeanssons blir teater på Svensknabben
– Många av våra matgäster är väldigt nyfikna på villa Solbacken och familjen som bodde här. Det är ju en fantastisk lokal och miljö, väggarna riktigt skriker efter att få berätta husets historia. Och med tanke på hur mycket familjen Jeansson betytt för Kalmar känns det nästan som om de är lite bortglömda i dag, säger han.
Krögare som han är tänkte sig Martin Bergvall Nilsson en kombination - mat och teater. Han tog kontakt med sin gamla dramalärare på Jenny Nyströmsskolan i Kalmar, Jörgen Nordström, som genast sa ja till att skriva ihop ett historiskt skådespel.
Nu skriver Nordström och teaterkompisen Katarina Ellborg, doktorand på Linnéuniversitet, på en pjäs med arbetsnamnet Jeanssons - en epok.
– Vi har plöjt artiklar och böcker om familjen och i första hand fastnat för paret John och Sigrid Jeansson, de som byggde Villa Solbacken som sommarstuga i början på 1900-talet, berättar de.
När Jörgen Nordström fick frågan av Martin Bergvall Nilsson kom han med ett motkrav: Då får du vara med och spela Martin!
Så nu blir det teaterdebut för Martin Bergvall Nilsson. Han kommer att spela en högdragen förste betjänt vid namn Algotsson.
– Jag har nog alltid drömt om att få göra något sådant här. Men jag är väldigt ödmjuk inför min medverkan, säger han.
Katarina Ellborg och Jörgen Nordström spelar paret Jeansson och flera andra roller. Dessutom medverkar amatörskådespelaren och sångaren Peter Hausenkampf i flera roller, som den äldre John Jeansson, som Rolf Rolf, en släkting till Ernst Rolf, och som en greve från Stockholm.
– Vi har spelat teater i olika konstellationer tidigare, men aldrig jobbat ihop alla tre. Det är något som vi länge velat göra, säger Katarina Ellborg.
Berättelsen, en blandning av historia och fiktion, handlar om familjen Jeanssons uppgång och fall, skildrat i tre tablåer med pauser emellan, då publiken får se ett bildspel om familjen Jeansson men också chans att prata med sina bordsgrannar. Det blir även mingel och rundvandring i huset av betjänten Algotsson, alias Martin Bergvall Nilsson.
Hela föreställningen är utformad som en festmiddag medan skådespelarna agerar.
– Allt utspelar sig i samband med tre av paret Jeanssons födelsedagar. Vi börjar med den 21 augusti 1915, då John och Sigrid både har födelsedagsfest och samtidigt invigningsfest för villa Solbacken, berättar Jörgen Nordström.
Den andra scenen visar familjen på Solbacken 1935, då de får beskedet: Ångkvarn brinner! och den sista scenen är från 1952, då epoken Jeansson går mot sitt slut.
– Vi kommer att skildra både den store industrimagnaten John Jeansson och fadern som kommer i konflikt med sin son, säger Katarina Ellborg.
Någon närmare granskning av Jeansson-dynastin eller dåtidens klassamhälle görs inte i föreställningen, som blir mer av en tidsbild och en skildring av familjens betydelse för Kalmar och medlemmarnas överklassliv i villa Solbacken.
Sammanlagt visas sex offentliga föreställningar i villa Solbacken med premiär i september i höst. Därefter tänker sig arrangörerna att spela för olika sällskap.