Utställning som blev en revansch
Det är inte utan att man blir imponerad när man bläddrar i tidningarna från den 2 och 3 juli 1970. Sida efter sida om länets olika kommuner, om näringsliv, byggande och turism.
Lars Malmborg hade precis börjat arbeta på Kalmar kommun och berättar att 1970 var en omställningstid på många sätt. En kommunsammanslagning var på väg, och Ölandsbron skulle förena Kalmar med Öland.
– Kalmar hade just förlorat kampen om en universitetsfilial mot Växjö, vilket var väldigt surt.
– Och även då pågick regiondiskussioner, och Växjö, som gått om Kalmar vad gäller befolkning, föreslogs som residensstad.
– Det fanns en revanschlusta i Kalmar, och kommunalrådet Wilhelm Pettersson ville få fart på verksamheten. Då föddes idén om en länsutställning som kunde ena länet.
Efter kort, men hårt arbete invigdes utställning den 2 juli och pågick i 14 dagar. Kungen Gustav VI Adolf invigde det stora mässområdet som låg mellan Norra vägen, Erik Dahlbergs väg och Smålandsgatan.
– Den nya simhallen invigdes också det året, och den låg mitt i området, berättar Lars Malmborg.
I samma veva utsågs också Kalmar till Årets stad av tidningen Expressen.
– Ja, och man tog fram en egen låt och Nordchoklad gjorde en egen Kalmarkaka, minns Lars Malmborg.
Länet 70 var långt ifrån första stora utställningen i Kalmar. Redan 1926 anordnades en stor kulturutställning på Tullbroskolan. Då var det också kungligt besök, av Gustav V, som samtidigt avtäckte Vasamonumentet på Larmtorget.
Året därpå var det stor hantverksutställning i fyra veckor.