Annons

Tegelviken utpost i sydväst

Det sägs att överste Ragnar Carlgren hade stor del i att bostadsområdet Tegelviken uppfördes från i slutet av 1940-talet och några år framöver. Han var Kalmar flygfottiljs förste chef från 1942 till 1954 och ville att anställda på F 12 vid Törneby skulle få cykelavstånd till jobbet.
Kalmar • Publicerad 29 april 2014
Bild från 1925 på hus vid Johannesborg 19/Stolpen 4.
Bild från 1925 på hus vid Johannesborg 19/Stolpen 4.Foto: Kalmar kommun
Den så kallade Tegelbyn vid Jungs väg är en nyare och annorlunda del av Tegelviken.
Den så kallade Tegelbyn vid Jungs väg är en nyare och annorlunda del av Tegelviken.Foto: Johanna Eriksson
Det är lite mer än 60 år sedan ursprungliga Tegelviken, väster om Tegelviksvägen, byggdes upp, främst med flerfamiljshus.
Det är lite mer än 60 år sedan ursprungliga Tegelviken, väster om Tegelviksvägen, byggdes upp, främst med flerfamiljshus.Foto: Johanna Eriksson
Falkenbergsskolan uppfördes under åren 1954-1956. Det var Claesson & Anderzéns första storaprestigebygge för knappt fyra miljoner kronor. Skolan invigdes av landshöding Ruben Wagnsson.
Falkenbergsskolan uppfördes under åren 1954-1956. Det var Claesson & Anderzéns första storaprestigebygge för knappt fyra miljoner kronor. Skolan invigdes av landshöding Ruben Wagnsson.Foto: Kalmar kommun
Utsiktsbild från Tändsticksfabriken mot Södra vägen och Johannesborg 1921.
Utsiktsbild från Tändsticksfabriken mot Södra vägen och Johannesborg 1921.Foto: Emil Blomberg

Det blev också så, att mycket flygfolk bosatte sig i flerfamiljshusen och villorna som byggdes väster om Tegelviksvägen. Denna gata från Södra vägen har länge upplevts som den givna skiljelinjen mot de sedan tidigare etablerade förorterna Johannesborg och Broslätt, för att inte tala om Stolpen. Men numera tycks stadsdelsnamnet Tegelviken gälla också för dessa områden och ännu lite öster ut. Men det är förstås tveksamt om de som bor kring Falkenbergsvägen känner sig som Tegelvikare.

Det egentliga Tegelviken, på en tidigare slätt där man kunde plocka blommor, är stans utpost i sydväst. Där utanför finns Svaneberg, Hagbynäs och Södra utmarken med fotbollsplaner samt renhållnings- och avloppsreningsverk. Området gränsar också till Ångloksleden, den raka och njutbara cykelbanan på gamla Toråsjärnvägen ut till Rinkabyholm.

Annons

Det är populärt att bo i lugna Tegelviken med växtlighet, kolonilotter och lummiga stigar in på knutarna. Men soptippen då, frågar ni kanske? Ja, länge kördes allt avfall till mudden ned mot Västra sjön och då kunde det lukta illa och råttor och möss tog sig upp till husen. Men sedan många år det problemet borta eftersom Kalmarborna kastar sina skräppåsar på annat håll.

Det mesta i Tegelviken är från 1950- och 1960-talen. Men under senare år har bland annat Tegelbyn vid Jungs väg tillkommit med arkitekt Gilbert Magnusson som byggherre. Gatunamnet är efter majoren, tågfantasten och politikern Carl Wilhelm som levde 1843-1919. En annan som hedras med egen gata är bemärkte skolmannen Ragnar Törnebladh (1833-1912). I övrigt kommer sig gatunamn efter vänorter, norska Arendal, danska Silkeborg och finska Nyslott.

Om ni undrar om namnet Tegelviken så har det med ett tegelbruk att göra. Det anlades i mitten av 1600-talet på Hagbygärde. Teglet skeppades ut från en vik längst in i Stensöfjärden och forslades troligtvis runt till Kvarnholmen där det nya Kalmar växte fram..

Bland de första husen i Tegelviken var så kallade punkthus, som företaget Hyresbostäder lanserat och bidrog med under åren 1949-1951. De ansågs synnerligen vackert belägna med en strålande utsikt över Kalmarsund och södra skärgården. Men de låg lite väl långt från stans centrala delar. Det var dock redan ordnat med bussförbindeler.

En annan stor nybyggare i området var Claesson & Anderzén, Deras första hus stod klart 1950 med 27 lägenheter i storlekar från ettor till fyror. Flera av treorna hade ett så kallat uthyrningsrum med egen toalett och hall. Årshyran för en fyrarummare var 2700 kronor 1953. Ett annat prisexempel är insatsen på 1400 kronor för en trea i Riksbyggen.

Husen blev snabbt rika på barn och det berättas att i några uppgångar kunde det vara upp till 20-talet småttingar. Tegelviken var därefter i många år en egen liten enhet med den service som behövdes. Där fanns tobakshandel med kö på onsdagarna för tipsinlämning, Konsum med självköp, mjölkbutik, cykelreparatör, som tog en krona för att laga punktering, skomakare Lövberg, Beijers specerier, två kiosker, barnklädesafär samt kakbutik.

Men numera är, som sagt, inte Tegelviken så liten längre. För några år sedan klumpades den statistiskt ihop även med Sandås och detta gav vid hand att två tredjedelar av de boende är arbetare eller lägre tjänstemän. Analysen visade dessutom att när dessa går till valurnorna så är det först och främst socialdemokraterna som gäller, därefter moderaterna och i någon mån vänsterpartiet och kristdemokraterna.

Kenneth Ottosson

Kenneth Flanören Ottosson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons