Skatt i slottsbrunn första aprilskämtet
Enligt den stort anslagna artikeln rörde det sig om ett gammalt pergament som hittats på slottet, i Erik XIV:s gemak, och som berättade om den stora skatt som kungen skulle ha räddat undan de anfallande danskarna.
"I pressläggningsögonblicket når oss en underrättelse, som är värd att väcka allt uppseende". Så inleds artikeln som berättar om hur kungen ville lägga beslag på Gustav Vasas juveler och statens guldmynfot.
"Men som bekant råkade han mot slutet av sin regering i för vidriga öden, hvilka hindrade honom att förverkliga sin afsikt", står det.
Enligt Skotte Lindes jubileumsbok "Det har stått i tidningen" från 1991 låg nytillträdde chefredaktören Gösta Thalén bakom aprilskämtet.
Han var mycket erfaren och en lättsam natur som sprutade arbetsglädje och optimism omkring sig, enligt Skotte Linde.
"Det märks också på tidningens utseende. Den blir roligare. Gladare. Lättare att hitta i", skriver han.
Aprilskämtet från 1919 är en del av detta och texten beskriver vad som ska hända med fyndet i brunnen. Till och med sänkt skatt för Kalmarborna förutspåddes.
"Man har för afsikt att fortast möjligt träffa förberedelser för fyndets återfinnande, och sannolikt kommer redan i dag länspumpning af slottsbrunnen att vidtaga", står det i artikeln, som avslutas med ett PS: "Iltelegram meddelar, att finansministern tidigt i morse afreste från Stockholm".
Lite problem blev det ändå efter denna glada innovation i spalterna. Enligt Skotte Linde fick Thalén nästa dag förklara för läsekretsen: "Vi ville bara skämta lite", skrev han.