Annons

Rötterna på Vållö hjälper toppmoderat att hålla fast kurs

Motståndarna kallar henne för högerback, men som skärgårdsbo hyllar hon arvet efter Gösta Bohman.
Iréne Svenonius är en länspolitiker med stor makt. Som finanslandstingsråd i Stockholm och handplockad i moderaternas ledning väger hennes ord tungt. Nu har hon laddat upp för ett tufft valår.
Vållö • Publicerad 10 januari 2018 • Uppdaterad 18 januari 2018
Det tar sex minuter med båten från Svartö brygga till Vållö. Iréne Svenonius håller rak kurs  och känner vattnen som sin egen ficka. Men i politiken är hon beredd att kompromissa och kryssa sig fram.
Det tar sex minuter med båten från Svartö brygga till Vållö. Iréne Svenonius håller rak kurs och känner vattnen som sin egen ficka. Men i politiken är hon beredd att kompromissa och kryssa sig fram.

Barometern träffar Iréne Svenonius, som precis som vanligt har firat jul med familj och släkt på Vållö, ön som är granne med Mönsterås bruk. Hon hämtar med egen motorbåt vid bryggan på Svartö och under sex minuters överfart guidar hon om bruket, fisket och ön Kungsholmen.

– Den är bra, för den döljer bruket, även om skarvarna har gått hårt åt den.

Annons

Bruket skymtar ändå i diset som en högindustriell hägring i skarp kontrast mot skärgårdslivet på Vållö, med rötter långt ner i 1600-talet.

Mycket har hänt sedan 2013, när Barometern var på Vållö senast. Då var Iréne Svenonius politiskt tillsatt stadsdirektör i Stockholms kommun. Efter valförlusten 2014 följde ett mellanspel som egenföretagare, och sedan 1 januari 2017 är hon finanslandstingsråd inom Stockholms läns landsting med ansvar för en budget på hundra miljarder kronor.

Dessutom har hon kommit upp sig ordentligt i det moderata smöret. Hon är handplockad till partiets innersta ledning och hade ett finger med i spelet som fällde partiledaren Anna Kinberg Batra.

Samtidigt är hon starkt ifrågasatt. En LO-krönikör skrev att det var modigt av Ulf Kristersson att ta in en sådan högerback i M-ledningen. Aftonbladets ledarsida anklagade henne nyligen för ”förlossningskaoset i Stockholm”.

Iréne Svenonius styr ut mot Vållö. Hon gillar den lilla ön Kungsholmen för den skyddar sikten mot det gigantiska Mönsterås bruk, som ligger som en grådisig hägring på fastlandet.
Iréne Svenonius styr ut mot Vållö. Hon gillar den lilla ön Kungsholmen för den skyddar sikten mot det gigantiska Mönsterås bruk, som ligger som en grådisig hägring på fastlandet.

Iréne Svenonius lägger till vid egna flytbryggan och vi går längs bygatan som kantas av präktiga stenmurar. Efter flera års släktforskning har hon full koll på förfäderna, som i många generationer stammar från öns kronolotsar.

Snart är vi framme vid det röda huset, med anor från 1690-talet. I köket håller mamma Christina Lundqvist på att laga mat. Det skulle vara hemligt, men Barometerns utsända vet att det är 50-årskalas i faggorna.

50-årsdagen firades i barndomshemmet på Vållö och Iréne Svenonius bjöd på potatisgratäng och dubbelmarinerad oxfilé à la Magdalena. Men transporten ut till ön fick gästerna ordna själva.
50-årsdagen firades i barndomshemmet på Vållö och Iréne Svenonius bjöd på potatisgratäng och dubbelmarinerad oxfilé à la Magdalena. Men transporten ut till ön fick gästerna ordna själva.

Vändningen till att bli politiker var enligt Iréne Svenonius helt oplanerad och kom hastigt. Moderaternas finanslandstingsråd skulle gå i pension, och hon fick frågan.

– Är ni inte kloka, sa jag!

– Mitt mål var aldrig att bli politiker. Engagemang, ja, det tycker jag att man är skyldig till, men det räckte med fritidspolitiken i Täby.

Inför mötet med valberedningen tänkte hon om.

Annons

– Jag kom fram till att tacka ja, eftersom jag hade både erfarenhet och bredd. Dessutom var jag van vid medierna, även om det är en helt annan granskning som politiker.

– Jag tror inte på att gömma sig, det är mitt jobb att svara om något har gått åt pipsvängen, säger hon.

Det har varit ett turbulent år: Brister i kollektivtrafiken, oupphörliga turer kring nya Karolinska sjukhuset, ifrågasatta upphandlingar och ont om platser i förlossningsvården. Kriserna har avlöst varandra och även om Iréne Svenonius var förberedd på hetluften har det varit tufft.

– Men jag sa från början till mina partikamrater att jag inte tänker hålla tyst om det som jag tyckte var fel. Bland annat upphandlingen av nya Karolinska där det bara fanns en anbudsgivare.

– Det finns många fula ord för det, och jag hade aldrig gjort så, säger hon.

Politikerrollen är också ny för Iréne Svenonius..

– Tidigare var jag chef över alla chefer och kunde ändra som jag ville. Som politiker är jag beroende av tjänstemännen, utan mandat att fatta egna beslut.

– Det är en enorm frustration många gånger, jag vill kunna göra själv.

Hon medger att arbetsbelastningen har varit större under året.

En skylt pekar ut Vållöromp, öns sydspets som hade lotsstation fram till 1929. Iréne Svenonius vet det mesta som finns att veta om Vållö, bland annat att ön brändes två gånger av danskarna under krigen på 1600-talet.
En skylt pekar ut Vållöromp, öns sydspets som hade lotsstation fram till 1929. Iréne Svenonius vet det mesta som finns att veta om Vållö, bland annat att ön brändes två gånger av danskarna under krigen på 1600-talet.

Betyder det mindre tid för Vållö?

Annons

– Jo, i år har det blivit det. Men vi har ändå haft lång sommar- och och julledighet. Nu när det är valår blir det också mindre.

Svaret innebär också att Iréne Svenonius kandiderar för ett nytt mandat, hon toppar en av landstingslistorna i Stockholms län. Där regerar Alliansen i minoritet medan Sverigedemokraterna är tungan på vågen. Lite som i riksdagen, fast tvärt om. Och trots kritiken är hon kaxig:

– Man må kalla mig för oraklet på Vållö, men jag tror att vi får fortsätta, säger hon.

– Och jag tror att Alliansen vinner riksdagsvalet.

Vållö hade både lotsstation, brandstation och lanthandel, men den senare lades ner 1977. Nu bor här 13 bofasta personer, men på sommaren växer befolkningen till 40-50 personer.
Vållö hade både lotsstation, brandstation och lanthandel, men den senare lades ner 1977. Nu bor här 13 bofasta personer, men på sommaren växer befolkningen till 40-50 personer.

Hon lutar sig mot den senaste opinionsmätningen och konstaterar nöjt att Moderaterna åter har störst förtroende i frågor om ekonomi och lag och ordning. Samtidigt gillar hon att även Centerns går bra, och tror att KD kommer igen.

– Nu när Moderaterna har kommit till sans och vett kommer kamrat fyra procent att rädda KD.

Iréne Svenonius har ett gott förhållande till nye partiledaren Ulf Kristersson. Hon känner honom sedan gammalt och påpekar att han har varit sommarvikarie på Barometerns ledarsida. Själv har hon varit lokalredaktör i Mönsterås.

– Han läser på, uttalar sig inte vitt och brett och söker motståndarens främsta argument i stället för de sämsta, det uppskattar jag.

Iréne Svenonius var en av de moderattoppar som ansåg att Anna Kinberg Batra måste bytas ut som partiledare.

– Men det var med stor sorg, jag har alltid tyckt om Anna. Dessutom smärtade det extra att hon inte klarade jobbet, då hon var vår första kvinnliga partiledare.

Annons

– Men jag såg ingen annan utväg när opinionssiffrorna bara fortsatte nedåt. Framför allt hade vi väldigt dåliga siffror i Stockholmsregionen, som kanske är landets mest toleranta. Hennes tal om Sverigedemokraterna var som att öppna Pandoras ask, det blev fritt fall.

Var öppningen mot SD orsaken?

– Ja, som hon presenterades det på presskonferensen kände vi inte igen oss, säger Iréne Svenonius och drar en parallell till landstingspolitiken.

– Där lägger vi fram förslag och hindrar ingen från att rösta på dem, men vi förhandlar inte med SD.

Nu känner Iréne Svenonius glädje och hoppfullhet inom partiet.

– Vi har fått fast mark under fötterna och måste fortsätta att förklara vilket Sverige vill vill ha. Vara seriösa utan att vara tråkiga.

När hon sedan talar om vad som behövs låter hon som vilken moderat som helst, det är trygghet och säkerhet, tillit till samhällskontraktet, att ta tag i gängkriminaliteten. Som finanslandstingsråd handlar det så klart främst om sjukvård, och här passar hon på att ge Kalmar läns landsting en känga.

– Kalmar har korta väntetider till primärvården, men är inte i närheten av de korta köer som vi har.

Men det är en helt annan fråga som oroar mer.

– Det är behovet av akuttransporter här ute i skärgården, säger hon och berättar om när mamma Christina blev akut sjuk ute på Vållö och behövde snabb transport till sjukhus.

Annons

– Som byvårdsföreningens ordförande vill jag verkligen se en ambulanshelikopter i länet. Den frågan gör mig bekymrad på riktigt.

”Man må kalla mig för oraklet på Vållö, men jag tror att vi får fortsätta.” Iréne Svenonius tror på borgerlig valseger, först och främst i landstinget, men också i riksdagen.
”Man må kalla mig för oraklet på Vållö, men jag tror att vi får fortsätta.” Iréne Svenonius tror på borgerlig valseger, först och främst i landstinget, men också i riksdagen.

Iréne Svenonius gick med i Moderata ungdomsförbundet redan som 15-åring, men lämnade länspolitiken för 30 år sedan.

Vad vet du numera om länets moderater?

Frågan besvaras först med en liten suck.

– Det är tråkigt att de inte tar tillvara den kompetens som finns, säger hon sedan.

Och att toppa egna riksdagslistan med fyra män tycker hon inte är särskilt bra.

– Någon duglig kvinna måste det väl finnas, säger hon och berättar om kontakter med Malin Sjölander och att hon är god vän med länsrådet Malin Almqvist.

– Johan Persson är ju en entreprenör, skulle inte han kunna få ett jobb på riksplanet, så att Malin Almqvist kunde återvända till politiken?

Råden till lokala partikamrater är annars att komma sams mellan Västervik och Kalmar, att hitta det som förenar.

Vållö är hemma för Iréne Svenonius. Hon värnar om långa sommarlov, inte minst för döttrarna Matilda och Ellen, som hunnit bli sex och elva år, och tack vare internet kan det mesta klaras. Här handlar det om vardagsliv, men också långa promenader.

Annons

– Då kan man titta in till någon och ljuga lite. Och på sommaren kan vi åka till Sandö och bada, vi har jättefina sandstränder här.

Det är också till Vållö som Iréne Svenonius tänker återvända. Men inte än på länge, och efter julledigheten väntar nu ett intensivt valår.

Kursen är rak när hon kör oss tillbaka till fastlandet. I politiken kan hon däremot kryssa sig fram, men hon vet vart hon är på väg.

– Jag är ingen ombytlig sort, men jag är beredd att ta en omväg.

Johanna ErikssonSkicka e-post
Birgitta HultmanSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons