Annons

Flanören: Galgekrogen som blev Lindsdal

För 40-talet år sedan hette det i tidningsartiklar och revytexter att i Lindsdal bodde de rika, unga och vackra. Men nu har de blivit äldre, de nybyggare som finns kvar från den tiden.
Kalmar • Publicerad 30 maj 2014
Vid gatstumparna Får jag lov och Valsplan, norr om Dansbanevägen, byggdes sex villor som visades på utställningen Länet 70. Ett av husen ritades av Ove Larsson, som tillsammans med fru Janet flyttade in i oktober samma år.
Vid gatstumparna Får jag lov och Valsplan, norr om Dansbanevägen, byggdes sex villor som visades på utställningen Länet 70. Ett av husen ritades av Ove Larsson, som tillsammans med fru Janet flyttade in i oktober samma år.Foto: Paul Madej
Bakom planket vid Kalmarvägen 87 var fram till 1972 ett populärt kafé. Sedan i mitten av 1980-talet bor Ola och Britt Wengdahl i huset.
Bakom planket vid Kalmarvägen 87 var fram till 1972 ett populärt kafé. Sedan i mitten av 1980-talet bor Ola och Britt Wengdahl i huset.Foto: Paul Madej
I Missionskyrkan, byggd 1897, med namnet Milsten efter milstenen på andra sidan vägen, är en känd byggnad i Lindsdal. Där drivs sedan 2009 ett resegrossistföretag i vilket den här kvartetten arbetar, från vänster Eva Forsberg, Sam Arvidsson, Fredrik Bäckström och Petra Sturzenbecker.
I Missionskyrkan, byggd 1897, med namnet Milsten efter milstenen på andra sidan vägen, är en känd byggnad i Lindsdal. Där drivs sedan 2009 ett resegrossistföretag i vilket den här kvartetten arbetar, från vänster Eva Forsberg, Sam Arvidsson, Fredrik Bäckström och Petra Sturzenbecker.Foto: Paul Madej
Ungefär här, där Förlösavägen utgår från Kalmarevägen, i närheten av dagens centrum, låg under lång tid en krog. Ett stycke bort fanns också en avrättningsplats. Den kombinationen gav i folkmun det mustiga namnet Galgekrogen åt den lilla hantverksbyn. Det har senare ändrats till alldagliga Lindsdal.
Ungefär här, där Förlösavägen utgår från Kalmarevägen, i närheten av dagens centrum, låg under lång tid en krog. Ett stycke bort fanns också en avrättningsplats. Den kombinationen gav i folkmun det mustiga namnet Galgekrogen åt den lilla hantverksbyn. Det har senare ändrats till alldagliga Lindsdal.Foto: Paul Madej
Milstenen i norra delen av Lindsdal visar att det är en mil till Lilla Torget i Kalmar.
Milstenen i norra delen av Lindsdal visar att det är en mil till Lilla Torget i Kalmar.Foto: Paul Madej
Många Lindsdalsbor gillar inte namnet Fjölebro. I det här fallet har det med spång, bräda, över sankt område att göra, men på andra håll i riket är fjöl detsamma som sittbräde på utedass.
Många Lindsdalsbor gillar inte namnet Fjölebro. I det här fallet har det med spång, bräda, över sankt område att göra, men på andra håll i riket är fjöl detsamma som sittbräde på utedass.Foto: Paul Madej

Övriga villor, bostadsrätter och andra lägenheter har under åren fått nya ägare och hyresgäster, vilket gör att Lindsdal ständigt känns ungt.

Men samhället lär aldrig mer få uppleva en sådan framåtandra som det var i början av 1970-talet, då nya hus växte upp som svampar ur den jord, som dittills hade beklätts av björkhagar, stora ekar och stenmurar. Det var där som flera tusen mutade in sina täppor med i de flesta fall så kallade kataloghus. Byggsatserna till de minsta kostade cirka 130000 kronor och de större 180000. Sedan krävdes det mycket eget arbete och ytterligare några tiotusentals kronor. Det var några kämpiga första år för de flesta. Timlönen för en industriarbetare var då 20-25 kronor.

Annons

Egentligen var det i Galgekrogen de slog sig ned husbyggarna. Men det visste de inte eftersom det lilla ursprungliga samhället hade bytt namn till alldagliga Lindsdal innan byggboomen startade. Upphovet till folkliga och mustiga Galgekrogen var att det sedan gammalt hade funnits en krog där Förlösavägen utgår från Kalmarvägen och att det i närheten också hade varit avrättningsplats.

Grunden till dagens Lindsdal var en liten hantverksby med ett par hundra invånare. Längs Kalmarvägen, som var riksvägen norr ut från stan, fanns ända in på 1940-talet bara 10-15 hus, där det rymdes skrädderi, garveri, färgeri, ölkafé, konditori, trädgårdsmästeri, taxi och verksamheter av allehanda andra slag.

Blomstrande granne i väster var Förlösa stationssamhälle som från i början av 1900-talet hade ett rejält uppsving sedan järnvägen till Berga drogs fram 1897. Där fanns kvarn och fabriker.

För några år sedan hade jag glädjen att få träffa då 91-åriga Britta Abrahamsson som var Lindsdals egen grand old lady. Hon hade varit med om hela utvecklingen. Det var bara Missionskyrkan, där hon gick i söndagsskola, som var kvar som förr, summerade hon. De var elva syskon som växte upp i en stuga om tre rum och kök och med verkstad på tomten där fadern tillverkade och lagade skor.

Även Brittas man Axel var känd i trakten Han var den som mest kopplades ihop med familjens räv- och minkfarm som drevs mellan åren 1936 och 1974 där Sjöängsskolan nu ligger. Familjen hade haft sin villa i närheten av gamla idrottsplatsen, Majavallen kallad. Som ensamstående pensionär bodde hon i en fin lägenhet i Frikadellen i centrum. Brittas stora intresse var Svenska kyrkan och hon engagerade sig starkt i Garvaregårdens tillkomst.

När nu benämningen Galgekrogen är borta sedan länge så är det bara Fjölebro som sticker i ögonen på många Lindsdalsbor. Det är namnet på en gata och ett område. Det syftar visserligen på en spång, en bräda, över sankmark, men det kan också misstolkas som sittbräde på utedass.

Men i gengäld har Lindsdal många roliga namn på gator. Favoriten är Får jag lov, namnet på den lilla stump vid Dansbanevägen, där de första husen byggdes 1970 i moderna Lindsdal.

Kenneth Ottosson

Kenneth Flanören Ottosson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons