Annons
Insändare

”Vindkraftsplanerna skapar stor oro i bygden”

SR Energys och Fred Olsen Renewables planer på storskaliga vindkraftsparker i trakten kring Läckeby–Rockneby–Bäckebo har skapat stor oro i bygden.
Insändare • Publicerad onsdag 19:00 • Uppdaterad onsdag 19:18
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”En etablering begränsar allmänheten att kunna röra sig fritt i naturen, skriver Föreningen mot Vindkraft i Läckeby – Rockneby – Bäckebo.
”En etablering begränsar allmänheten att kunna röra sig fritt i naturen, skriver Föreningen mot Vindkraft i Läckeby – Rockneby – Bäckebo.Foto: Arkivbild

Mångas liv påverkas negativt då flertalet har valt att bosätta sig på landsbygden för dess närhet till djur, natur och för tystnaden. Sammanlagt bor drygt 3 000 personer i närområdet som blir direkt påverkade. Dessutom söker sig många andra kommuninvånare till området för bär, svampplockning, rekreation och friluftsliv. Något som nu hotas av de planerade etableringarna. En etablering begränsar allmänheten att kunna röra sig fritt i naturen. Ett visst säkerhetsavstånd måste hållas för fallande isbitar och för fallande föremål. Grindar sätts upp i skogarna med mera. Svårare för människor att vilja bosätta sig på landsbygden.

Kraftiga störningar i omgivningen:

Annons

• Buller där vindkraftsbolagens egna kontrakterade akustiker står för beräkningen.

• Blinkande ljus med högintensivt vitt ljus i alla riktningar för vindkraftverk över 150 meter. Ansökningarna nu ligger på mellan 240–270 meter höga verk.

• Skuggeffekter då vindkraftverken ger upphov till roterande skugga som rör sig snabbt och kan ge stressreaktioner hos människor och djur.

• Lokal påverkan där stora ytor tas i anspråk i naturen som ej går att återställa till sitt ursprung. Det krävs ett ofantligt ingrepp i den lokala miljön vid markberedning,

• Fundamentarbete och byggande av infrastruktur. 500 m2 betong och 36 ton armering per verk.

• Oklar avfallshantering när verken är uttjänta, stora delar går ej att återvinna. Det blir vi skattebetalare som får stå för kostnaden för avveckling i det fall ägarna går i konkurs.

• Miljön påverkas negativt. Påverkan på vattendrag då bland annat mikroplaster (PFAS och bisfenol) sprids i naturen på grund av slitage av vingarna. Många på landsbygden har egna brunnar. Stort intresse för att fiska i Snärjebäcken. Områdena som nu planeras är viktiga platser för havsörn, bivråk, orre, tjäder, järpe, nattskärra, sparvuggla, pärluggla med mera. Dessutom är området viktigt flyttstråk för småfåglar, detta kan konstateras av den ringmärkning som pågår i området.

• Skapar osämja i lokalsamhället med motstridiga och ofta korta vinstintressen hos ett fåtal markägare. Fastighetsägare oroar sig också för minskade fastighetsvärden. Kan bli svårare att sälja och det kan också bli svårare att få banklån.

• Etablering av vindkraftsindustrier innebär stora investeringar med relativt kort livslängd. Snabba ägarskiften, ofta till utländska intressen (läs kinesiska) kan drastiskt ändra förutsättningarna för verksamheten. På senare tid har vi även kunnat läsa i Affärsvärlden om fler ägarbolag som hamnat på obestånd.

• Blåser det mycket får vi överproduktion och det blir många gånger minuspriser på el. Oavsett hur många vindkraftparker som byggs så behövs ett planerbart energislag som möter upp. Vi kan inte bara ha industrier, hushåll igång när solen skiner och vinden blåser. Elnätet måste hålla stabila 50 Hz för att fungera.

Annons

• Stress hos de som bor i närområdet och som kämpar för att behålla sin livsmiljö som man en gång har valt. Många känner sig maktlösa och många förstår inte förrän det är försent.

Det lokala motståndet ökar och flera kommuner säger nej. Vi förutsätter att Kalmar kommun gör detsamma och inte låter vår livsmiljö, ekosystem och biologiska mångfald förstöras av något som är långt ifrån grönt och hållbart. Miljön går aldrig återställa till sitt ursprung.

Föreningen mot Vindkraft i Läckeby – Rockneby – Bäckebo

Annons
Annons
Annons
Annons