Annons
Insändare

”Oskarshamn borde sträva efter det lägsta fjärrvärmepriset”

Fjärrvärme, eldistribution, vatten och avlopp utgör de fyra naturliga monopolen i Oskarshamn där ett konkurrerande system vore alltför dyrt att bygga.
Insändare • Publicerad onsdag 19:00
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Oskarshamn kommuns styrelseledamöter borde i stället sträva efter det lägsta fjärrvärmepriset i Sverige till förmån för kommunens invånare”, skriver insändarskribenten.
”Oskarshamn kommuns styrelseledamöter borde i stället sträva efter det lägsta fjärrvärmepriset i Sverige till förmån för kommunens invånare”, skriver insändarskribenten.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Makten från naturliga monopol kan missbrukas om monopolisten sätter priser högre än kostnaderna vilket gör att många länder kräver att en regleringsmyndighet godkänner monopolistens priser. Sverige har tyvärr en svag prisreglering av naturliga monopol jämfört med exempelvis Chile och USA.

Vid midsommar aviserade Oskarshamn Energi att fjärrvärmepriset höjs med 16 procent från och med den 1 januari, 2025. Denna kraftiga höjning förklaras av att (i) effektiv prisreglering saknas; (ii) Oskarshamn Energi inte finansierar anläggningstillgångar med långa lån; och (iii) hälftenägaren Oskarshamns kommun inte pressar priserna till förmån för kunder, hyresgäster och potentiella investerare.

Annons

En läsare av Oskarshamn Energis årsredovisningar kan se att:

Oskarshamn Energis nettovinst ger 10,2 procent i avkastning på eget kapital för år 2023, vida högre än nödvändigt för ett naturligt monopol med minimala risker. En lägre avkastning på eget kapital till exempelvis 6 procent skulle gissningsvis onödiggöra den aviserade prishöjningen på 16 procent.

Oskarshamn Energi finansierar investeringar från årets kassaflöde eftersom de långfristiga skulderna legat konstant på 150 miljoner allt sedan år 2019. Men anläggningstillgångar i fjärrvärme har lång livslängd och borde finansieras med långa lån, så mycket mera som Oskarshamn Energi är till hälften ägt av en svensk kommun med en kreditvärdighet, som kan jämföras med Konungariket Sveriges. Oskarshamns Energi skulle kunna låna långt till en ränta av högst 3 procent. Den resulterande lägre finansiella kostnaden skulle möjliggöra lägre fjärrvärmepriser.

Oskarshamn Energi är till lika delar samägt av tyska Eon och Oskarshamns kommun, vilken senare borde verka för låga priser för fjärrvärme (och elnät). Lägre priser skulle stimulera privat företagsamhet, öka sysselsättningen, mildra hyresvärdarnas behov av hyreshöjningar och lindra effekten av hög inflation för kommunens befolkning. I stället söker Oskarshamn Energi klättra från det nu genomsnittliga priset av 944 kronor per MWh inom intervallet för fjärrvärmepriser från 650 till 1 200 kronor per MWh bland Sveriges kommuner. Oskarshamn kommuns styrelseledamöter borde i stället sträva efter det lägsta fjärrvärmepriset i Sverige till förmån för kommunens invånare.

Klas Ringskog, civilingenjör

Annons
Annons
Annons
Annons