Annons

Brukare på äldreboende testas för MRSA

Samtliga brukare och även personal på ett äldreboende i Högsby kommun har undersökts för MRSA. Detta skedde under tisdagen.
Högsby kommun • Publicerad 24 juli 2018

Ett pressmeddelande skickades ut i samband med att testerna av personer med anknytning till boendet började. I pressmeddelande stod bland annat att ett "mindre antal personer med koppling till äldreboendet visat sig vara bärare av MRSA-bakterien”.

– Bakterien kan vara farlig, men oftast handlar det om att man endast är bärare av MRSA-bakterien. Det är så klart något som vi inte vill ska spridas vidare, säger ställföreträdande smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer.

Annons

Smittskyddsläkaren tillsammans med vårdhygien och Högsby kommun satte tillsammans igång arbetet för att säkerställa att fler inte smittats av bakterien.

Under tisdagen kom fler svar in från de odlingar som tagits på personer med koppling till boendet, varav ett antal av dessa tester visat sig vara positiva.

– Vi ser allvarligt på det här, det var därför som vi skickade ut ett pressmeddelande. Grundallvaret så att säga ligger i att se till att det inte smittas vidare, säger Per-Åke Jarnheimer.

Planen från början var att odlingar skulle tas från alla boende och den personal som har anknytning till boendet. Detta innefattar 35 brukare. Sammantaget har eller ska runt 85 personer testas.

– MRSA är en typ av stafylokocker, som är mer motståndskraftig mot antibiotika än andra stafylokocker och därför vill vi så långt som är möjligt undvika att MRSA sprids inom vård och omsorg, säger ställföreträdande smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer i pressmeddelandet.

Vilka symptom kan man få om man blir sjuk av bakterien?

– Vanligast är som sagt att man endast är bärare av bakterien. Men symptomen kan vara många, så som bölder, infektion i sår och även lunginflammation, säger Per-Åke Jarnheimer.

Varför utbrottet har skett är svårt att svara på men det troligaste är att det handlar om brister i den dagliga rutinen.

– Det är viktigt att ha rutiner inom all typ av omsorg. Det troligaste är att det i detta fall handlar om just brister i de dagliga rutinerna. Samtidigt ska vi inte drabbas av panik över det här. Resultatet från testerna är inte klara förrän om några veckor, säger Per-Åke Jarnheimer.

Riskerna för att smittas beskrivs dock vara små.

– Risken för att bli sjuk är väldigt liten, säger Per-Åke Jarnheimer.

Anton LernstålSkicka e-post
Gustav BacklundSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons