Annons

”Samverkan för Mörbylånga fortsätter att leverera”

Kommunpolitik i Mörbylånga
I åtta månader har Socialdemokraterna och Moderaterna tillsammans styrt kommunen. Tiden har präglats av högt reformtempo för att trygga att vår kommun är och förblir välmående med stark växtkraft och hög livskvalitet.
Debatt • Publicerad måndag 06:10
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Mörbylånga kommun står stark. Det är resultatet av ett stabilt och effektivt politiskt styre.”
”Mörbylånga kommun står stark. Det är resultatet av ett stabilt och effektivt politiskt styre.”Foto: Pia Olofsson

Majoritetsstyret utgår från ett ambitiöst politiskt program som sträcker sig till 1 juni 2026. Programmet prioriterar förändringar och nödvändiga reformer för att Mörbylånga kommuns verksamheter alltid ska kunna ha minst samma kvalitet som jämförbara kommuner – utan att ha högre kostnader.

Våra reformer är inriktade på att nå kommunfullmäktiges mål om god ekonomisk hushållning, tillväxtskapande och hållbar samhällsutveckling, gynnsamma uppväxt- och levnadsvillkor samt en robust kommun, rustad för framtiden.

Matilda Wärenfalk (S), avgående ordförande för kommunstyrelsen.
Matilda Wärenfalk (S), avgående ordförande för kommunstyrelsen.Foto: Mats Holmertz
”Vårt fokus på ökad samverkan med andra samhällsaktörer och kommuner har lett till att ett lokalt brottsförebyggande råd har inrättats, ett gemensamt besöksnäringsbolag har skapats, liksom en gemensam it-nämnd med Borgholm. Nu inleder vi ett samarbete med Kalmar om gemensam löneadministration. Fler samverkansprojekt är på väg.”
Matilda Wärenfalk (S), avgående ordförande för kommunstyrelsen
Annons

Medan andra kommuner kämpar med svag ekonomi och underskott levererar vi ekonomiska överskott – vilket är nödvändigt för att klara välfärdens kärna och fortsatt stora investeringsbehov. Redan 2023 började vi förbereda oss för sämre ekonomiska tider.

Även om inflationen nu är på rätt nivå innebär befolkningsökningens tvära inbromsning lägre skatteintäkter, samtidigt som en allt äldre befolkning behöver mer vård och omsorg.

Vårt reformarbete kan därför inte stanna av. Under 2024 har mer omställningsarbete satts i verket än under sannolikt någon annan tidigare period. Tydligheten i den politiska inriktningen har bidragit till en ökad medvetenhet i den kommunala förvaltningen och förmågan att ställa om har ökat avsevärt.

Vårt fokus på ökad samverkan med andra samhällsaktörer och kommuner har lett till att ett lokalt brottsförebyggande råd har inrättats, ett gemensamt besöksnäringsbolag har skapats, liksom en gemensam it-nämnd med Borgholm. Nu inleder vi ett samarbete med Kalmar om gemensam löneadministration. Fler samverkansprojekt är på väg.

Genom vår överordnade politisk inriktning arbetar vi intensivt tillsammans med förvaltningen för att bygga en effektivare kommunal organisation. Vi skapar förutsättningar för effektivare nyttjande av lokaler. Kostnader som avviker i relation till andra jämförbara kommuner analyseras.

Vi har initierat projekt för effektivare inköp och upphandling, ny kommunal översiktsplan, nytt särskilt boende i Färjestaden samt strategisk utveckling av VA och av kostverksamheten. Dialogen med Trafikverket om kollektivtrafikplats vid brofästet och utbyggnad av väg 136 är återupptagen.

Mitt i allt detta arbete presenterade vi i juni ramar för budget 2025 med cirka 60 miljoner kronor i prioriteringar och över 3 procent i överskott. Nu sätter vi särskilt fokus på investeringarna för att få full kontroll över ekonomin. Mörbylånga kommun står stark. Det är resultatet av ett stabilt och effektivt politiskt styre, vilket är en förutsättning för ekonomisk tillväxt och välfärd.

Matilda Wärenfalk (S), avgående ordförande för kommunstyrelsen

Ulrik Brandén (M), 1:e vice ordförande för kommunstyrelsen

Michael Granstedt (S), tillträdande ordförande för kommunstyrelsen

Annons
Annons
Annons
Annons