Annons

S-ledda styret vilseleder om akuten i Oskarshamn

S-V-C-styret i Region Kalmar län säger inte sanningen om akuten i Oskarshamn, när de påstår att den kommer att finnas kvar.
Debatt: Sjukvård • Publicerad torsdag 17:00
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”När det S-ledda styret säger att situationen i dag inte alltid är patientsäker, så har de tyvärr rätt”, slår SD-debattörerna fast.
”När det S-ledda styret säger att situationen i dag inte alltid är patientsäker, så har de tyvärr rätt”, slår SD-debattörerna fast.Foto: Jan Brunby

Deras beslut innebär tvärtom, att de bestämt sig för att avveckla den nuvarande medicinakuten vid Oskarshamns sjukhus. Det som ska finnas kvar kallar de för ett ”akutkoncept med allmänmedicin som bas”. Men det är ingen akutmottagning, utan en så kallad närakut, som bara kan ta emot mindre allvarliga tillstånd.

Oskarshamns sjukhus har bit för bit monterats ner under tjugo års tid: 2004 stängdes kirurg- och ortopedakuten och kvar blev medicinakuten med medicinsk intensivvård (IVA). Sedan dess är en stor del av ambulanserna från mellanlänet tvungna att köra vidare med patienten till Kalmar eller Västervik. 2019 lades även intensivvården ner i Oskarshamn. Därefter har intermediärvårdplatserna (som ges sjuka när organ behöver stödjande behandling) tagits bort.

Annons

I våras togs också de observationsplatser, som ersatt de intermediära vårdplatserna, bort.

När det S-ledda styret säger att situationen i dag inte alltid är patientsäker, så har de tyvärr rätt, för om man år efter år plockar bort verksamhet efter verksamhet så är det klart att man till slut kan säga: ”Nej, men nu saknar vi så mycket verksamhet här, det är inte patientsäkert längre. Vi lägger ner resten också.”

”För många av våra invånare i mellanlänet är medicinakuten vid Oskarshamns sjukhus en stor trygghet.”
SD-debattörerna om akutvården i Oskarshamn.

Nu säger det S-ledda styret dock att medicinkliniken på Oskarshamns sjukhus, utan både medicinakut och IVA, även i fortsättningen ska kunna ta emot och behandla till exempel propp i hjärnan. Det är dock svårt att se att patientsäkerheten i detta fall, där snabbheten är avgörande, inte skulle påverkas: för att en propplösande behandling ska finnas tillgänglig dygnet runt krävs att det hela tiden finns tillgång till läkare med internmedicinsk kompetens på sjukhuset.

Det krävs även tillgång till intensivvård, om det blir komplikationer av behandlingen.

När vi från vårt parti frågat hur mycket riskerna för patienterna skulle öka med fler och längre ambulanstransporter till Kalmar eller Västervik som en nedläggning av medicinakuten i Oskarshamn skulle medföra, ja, då har vi inte kunnat få svar på detta. Varken från den medicinska expertis som finns i regionledningen eller från den revisionsbyrå som gjorde den granskning, som ligger till grund för S-V-C-styrets beslut.

Vi Sverigedemokrater vill istället gå en annan väg när det gäller Oskarshamns sjukhus: vi motsatte oss avvecklingen av medicinsk IVA 2019 och vi kommer, i konsekvens med detta, arbeta för att förstärka medicinklinikens kompetens och på sikt kunna bemanna upp intensiven i Oskarshamn igen. Vi vill vända den negativa spiralen, ty ju mer som läggs ner, desto svårare att bygga upp något alls igen.

För många av våra invånare i mellanlänet är medicinakuten vid Oskarshamns sjukhus en stor trygghet. Och om det är patientsäkerheten som det S-ledda styret är mest måna om, ja, då borde de nu vara ärliga, när de tänker lägga ner medicinakuten i Oskarshamn: hur många ytterligare farliga situationer kan uppstå, om människor söker sig till en ”närakut” med till exempel bröstsmärtor, när den kompetens som behövs inte finns där?

Och kom inte, S-V-C-styre, och säg att det saknas resurser för att stärka akut, medicinklinik och bygga upp intensivvård igen vid Oskarshamns sjukhus. Kan man, som ni gjort, på femton år nästan fördubbla antalet handläggare, administratörer och chefer i Region Kalmar län, ja, då finns det resurser att ta av.

Martin Kirchberg (SD), regionråd

Bo Karlsson (SD), regionstyrelsen

Annons

Anni Juhl Nielsen (SD), hälso- och sjukvårdsberedningen, specialist i allmänmedicin

Claus Zaar (SD), hälso- och sjukvårdsberedningen

Annons
Annons
Annons
Annons