Annons

”Dags för en grön revolution på sjukhusen”

Sjukhusmat
En ny rapport från The Lancet Planetary Health Commission understryker behovet av en global övergång till växtbaserad kost.
Debatt • Publicerad idag 05:50
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Ett klimatsmart, hälsosamt och huvudsakligen växtbaserat jordbruk är avgörande för ett hållbart matsystem.”
”Ett klimatsmart, hälsosamt och huvudsakligen växtbaserat jordbruk är avgörande för ett hållbart matsystem.”Foto: HENRIK WITT / TT

Rapporten belyser hur konsumtion av animaliska produkter bidrar till allvarliga hälsoproblem samt miljöproblem som avskogning, förlust av biologisk mångfald, överutnyttjande av vattenresurser och växthusgasutsläpp. Det är viktigt att sjukhusen i Region Blekinge är med och leder denna omställning.

Ett klimatsmart, hälsosamt och huvudsakligen växtbaserat jordbruk är avgörande för ett hållbart matsystem. Detta stöds av rekommendationer från EU-kommissionens vetenskapliga rådgivare och Nordiska ministerrådet. För att möjliggöra övergången krävs köttskatt och omställningsstöd för djurbönder, liknande de fördelaktiga villkor som pälsindustrin i Blekinge fick för sin omställning.

Annons

Europeiska kommissionen har redan godkänt ett nederländskt stödprogram på 700 miljoner euro för att kompensera djurbönder som ställer om sina verksamheter. Danmark går också i bräschen genom att införa en koldioxidskatt på matproduktion från 2030. Danska bönder kommer att betala 96,50 euro per ko och år, baserat på djurens växthusgasutsläpp. Landbrug & Fødevarer, Danmarks motsvarighet till LRF, stödjer reformen eftersom lantbrukare kompenseras generöst.

EU:s djurindustri är starkt beroende av import av kraftfoder, såsom sojabönor, från länder som Argentina, Brasilien och USA. Över 90 procent av sojan som importeras till Europa används till djurfoder. En omställning till växtbaserad livsmedelsproduktion är därför avgörande för att stärka vår livsmedelssäkerhet.

New York City Health + Hospitals, det största offentliga sjukhusnätverket i USA, har sedan 2021 serverat växtbaserade måltider till sina patienter med 90 procents kundnöjdhet. Måltiderna minskade koldioxidutsläppen med 36 procent och var billigare än måltiderna med animaliska produkter.

Växtbaserad kost kan bidra till att nå flera av Agenda 2030:s globala mål, som Region Kalmar län arbetar för. Den kan bidra till att minska klimatförändringar och förbättra folkhälsan. Genom att satsa på växtbaserad mat på sjukhusen gör regionen en viktig insats för både miljön och patienternas hälsa.

Linda Lindström och Jonas Norberg, ideella tankesmedjan Hållbart Matsystem

Annons
Annons
Annons
Annons