Annons

”(C) och (S) vill lägga ned 4 av 5 skolor i Högsby”

Kommunpolitik i Högsby
I fjol beslutade den styrande majoriteten i kommunen att lägga ned delar av skolan i Ruda. Det var en uppslitande process för invånarna där och ett resultat av centraliseringspolitiken som drivs i Högsby kommun.
Debatt • Publicerad tisdag 20:00
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Centralisera inte allt i vår kommun. Alla skolor behöver inte läggas ner.”
”Centralisera inte allt i vår kommun. Alla skolor behöver inte läggas ner.”Foto: Roger Carlsson

Nu kommer nästa steg i (C)entraliseringen. Inför budget finns nu ett förslag där alla ytterskolor - Ruda, Berga, Fagerhult och Fågelfors - i ett svep helt läggs ned.

Motiveringen som ges är framförallt ekonomisk. Man skriver att ”Verksamheten är redan idag ekonomiskt ansträngd då den är spridd över många enheter.” Det är dessvärre inte ovanligt att sådana här situationer kan uppstå i små kommuner. Men det är inget som säger att det inte går att vända på utvecklingen, om den politiska viljan finns.

Carl-Wiktor Svensson, Vice ordförande Kommunfullmäktige (KD).
Carl-Wiktor Svensson, Vice ordförande Kommunfullmäktige (KD).Foto: Mats Holmertz
”Nu gäller det att rädda det som räddas kan! Vi sträcker därför ut en hand. Centralisera inte allt i vår kommun. Alla skolor behöver inte läggas ner om vi tillsammans med lokalbefolkningen tar tillvara på drivkraften att öka kommunens attraktionskraft! Lyft de som redan valt att flytta hit, locka hit företag och gör riktade kampanjer kring vår lilla trygga kommuns möjligheter.”
Carl-Wiktor Svensson, Vice ordförande Kommunfullmäktige (KD).
Annons

Frågan är dock om den gör det. När vi fick det här materialet ombads vi inom oppositionen att sitta tysta. ”Gud nåde den som läcker förslaget”, det är ”arbetsmaterial” säger majoriteten. Tanken är förmodligen att allmänheten inte ska få veta något förrän det är för sent. Så bygger man inte en gemensam vilja att vända utvecklingen, snarare tvärtom.

På två år har partierna som styr Högsby kommun - Centerpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet - lyckats med den oädla konsten att ha ett prognostiserat budgetunderskott på cirka 20 miljoner kronor inför år 2025. Det drabbar nu barnfamiljerna i våra ytterområden.

Vart tog visionerna vägen? Vart är ambitionen och idéerna om att öka invånarantalet. Högsby kommun är en fantastisk kommun - men den förtjänar ett bättre ledarskap. Ett ledarskap som kämpar för att marknadsföra kommunen, lyfta bygden och näringslivet. Det finns exempel i vårt län där man vänt utvecklingen. Alunskolan på södra Öland kämpade länge med sjunkande elevantal. Det fanns en lokal oro för att skolan skulle läggas ned. Nu, efter utvecklingsinsatser och ökad inflyttning, stiger elevantalet och skolan är inte längre hotad.

I Barometern kan vi symtomatiskt ta del av kommunalrådets villrådighet. Där kan vi läsa att kommunalrådet förnekar att det skulle vara planen att lägga ner ytterskolorna. Samtidigt som han i nästa stycke inte kan lova att så inte blir fallet. Vem är det som egentligen styr kommunen?

Nu gäller det att rädda det som räddas kan!

Vi sträcker därför ut en hand. Centralisera inte allt i vår kommun. Alla skolor behöver inte läggas ner om vi tillsammans med lokalbefolkningen tar tillvara på drivkraften att öka kommunens attraktionskraft! Lyft de som redan valt att flytta hit, locka hit företag och gör riktade kampanjer kring vår lilla trygga kommuns möjligheter. Första steget måste vara att ha en öppen process, en dialog och studera hur andra kommuner gjort. Inte att försöka smyga igenom en massiv besparing på vår kommuns framtid och våra barn.

Carl-Wiktor Svensson, Vice ordförande Kommunfullmäktige (KD)

Lars Elmborg, Oppositionsledare (KD)

Rasmus Evertsson, Vice ordf Budgetberedningen (KD)

Högsby kommun

Annons
Annons
Annons
Annons